close
Vizsgálják a Budapesti Erőmű és a Démász egyesülésének lehetőségét
Áram - Egyéb - Távhő

Vizsgálják a Budapesti Erőmű és a Démász egyesülésének lehetőségét

VizsgĂĄljĂĄk a francia EDF kĂŠt magyarorszĂĄgi cĂŠge, a Budapesti Erőmű ĂŠs az EDF DĂŠmĂĄsz egyesĂźlĂŠsĂŠnek lehetősĂŠgĂŠt – jelentette be GĂŠrard Roth, az EDF csoport eurĂłpai igazgatĂłja csĂźtĂśrtĂśki budapesti sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn.

A Budapesti Erőmű kapcsoltan hőt ĂŠs ĂĄramot termel, az EDF DĂŠmĂĄsz pedig ĂĄrampiaci szereplő. “Nem sietĂźnk” – mondta az igazgatĂł, hozzĂĄtĂŠve, hogy dĂśntĂŠs 2012 januĂĄr-mĂĄrciusban vĂĄrhatĂł. LengyelorszĂĄgban mĂĄr tĂśbb mint egy ĂŠve folyik hasonlĂł lĂŠpĂŠs előkĂŠszĂ­tĂŠse. Thierry Le Boucher, az EDF HungĂĄria vezĂŠrigazgatĂłja, az EDF DĂŠmĂĄsz elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja elmondta, hogy Szeged kĂśzelĂŠben 1,2 milliĂĄrd forint beruhĂĄzĂĄssal 1,2 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyű megĂşjulĂł energiĂĄt hasznosĂ­tĂł erőmű lĂŠtesĂźl. A 2011 vĂŠgĂŠn, vagy 2012 elejĂŠn Ăźzembe ĂĄllĂł kiserőműben sertĂŠstrĂĄgyĂĄbĂłl ĂĄllĂ­tanak elő ĂĄramot.

GĂŠrard Roth beszĂĄmolt arrĂłl, hogy szĂĄmos beruhĂĄzĂĄsi lehetősĂŠggel foglalkoznak MagyarorszĂĄgon, de rĂŠszleteket mĂŠg nem tudott mondani. Annyit kĂśzĂślt, hogy a fejlődĂŠs mĂłdja ĂŠsszerű lehetősĂŠgek esetĂŠn cĂŠgvĂĄsĂĄrlĂĄs, vagy a belső fejlődĂŠs: a szolgĂĄltatĂĄsok ĂŠs tevĂŠkenysĂŠgek fejlesztĂŠse. Szavai szerint “cĂŠlunk a beruhĂĄzĂĄs, nem a kivonulĂĄs”. Ezt bizonyĂ­tja az is, hogy eddig 360 milliĂł eurĂłt ruhĂĄzott be az EDF MagyarorszĂĄgon ĂŠs a cĂŠgek megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄval egyĂźtt a befektetĂŠsek ĂŠrtĂŠke meghaladja az egymilliĂĄrd eurĂłt.A hőpiac helyzetĂŠre vonatkozĂł ĂşjsĂĄgĂ­rĂłi kĂŠrdĂŠsre vĂĄlaszolva Vinkovits AndrĂĄs, a Budapesti Erőmű Zrt. Ăźzleti vezĂŠrigazgatĂł-helyettese a bizonytalansĂĄgot emelte ki. Fontosnak nevezte, hogy az Ăşj szabĂĄlyozĂĄs oktĂłberben ĂŠletbe lĂŠpjen, ĂŠs lehetővĂŠ tegye afenntarthatĂł Ăźzleti modellt. HozzĂĄtette: a hővel kapcsoltan ĂĄramot termelő erőművek dĂśntően vesztesĂŠgesek lettek azzal, hogy a korĂĄbbi tĂĄmogatĂĄsi rendszer megszűnt. A cĂŠg Budapesten a tĂĄvfűtĂŠsi energia 60 szĂĄzalĂŠkĂĄt ĂĄllĂ­tja elő, ĂŠs 10 szĂĄzalĂŠkos piaci rĂŠszesedĂŠse van a fővĂĄrosi ĂĄrampiacon, mĂ­g az EDF DĂŠmĂĄsz ĂĄrampiaci rĂŠszesedĂŠse orszĂĄgos szinten 12 szĂĄzalĂŠk.

A tĂĄjĂŠkoztatĂłn bemutattĂĄk a Budapesti Erőmű Zrt. Ăşj elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłjĂĄt, Jean-Noel Reimeringert, aki szeptember 1-jĂŠn vette ĂĄt a posztot a cĂŠget az elmĂşlt Ăśt ĂŠvben irĂĄnyĂ­tĂł Nicolas KatcharovtĂłl. Az Ăşj vezető eddig az EDF egyik brit cĂŠgĂŠnĂŠl, korĂĄbban pedig LengyelorszĂĄgban a Bert-hez hasonlĂł hővel kapcsoltan ĂĄramot termelő cĂŠgnĂŠl tĂśltĂśtt be vezető tisztsĂŠget.

Â