close
A gázolaj adójával együtt a kedvezmények is nőnek
Egyéb - Olaj

A gázolaj adójával együtt a kedvezmények is nőnek

A kĂśltsĂŠgvetĂŠsi helyzet stabilizĂĄlĂĄsa ĂŠrdekĂŠben 2011. november 1-jĂŠtől a jelenlegi literenkĂŠnti 97,35 forintrĂłl 110,35 forintra emelkedne a gĂĄzolaj jĂśvedĂŠki adĂłja. A kormĂĄny szerint az ĂĄrral a kedvezmĂŠnyek mĂŠrtĂŠke is nő, Ă­gy vĂŠlemĂŠnyĂźk szerint a fuvarozĂłk megőrizhetik versenykĂŠpessĂŠgĂźket.

A NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂŠrium kĂśzlemĂŠnye szerint a dĂśntĂŠs meghozatalakor szempont volt, hogy az egymĂĄs alternatĂ­vĂĄjakĂŠnt hasznĂĄlhatĂł benzin ĂŠs gĂĄzolaj adĂłmĂŠrtĂŠke kĂśzeledjen egymĂĄshoz, ugyanakkor ne szűkĂźljĂśn a kedvezmĂŠnyek mĂŠrtĂŠke. Ilyen kedvezmĂŠny nevezetesen a 2011. januĂĄr 1-jĂŠtől bevezetett kereskedelmi gĂĄzolaj intĂŠzmĂŠnye, amely a kĂśzĂşti ĂĄru- ĂŠs szemĂŠlyfuvarozĂłkat hivatott tĂĄmogatni. Ez a kedvezmĂŠnyezetti kĂśr idĂŠn az uniĂłs irĂĄnyelv ĂĄltal biztosĂ­tott lehetősĂŠget kihasznĂĄlva literenkĂŠnt 6,50 forintos jĂśvedĂŠki adĂłkedvezmĂŠnyben rĂŠszesĂźlt.

A kormĂĄny tovĂĄbbra is fent kĂ­vĂĄnja tartani a fuvarozĂłk kedvezmĂŠnyĂŠt, ezĂŠrt az adĂłemelĂŠssel egyidejűleg, azzal egyenlő mĂŠrtĂŠkben megnĂśveli az ĂĄltaluk igĂŠnybe vehető kedvezmĂŠny mĂŠrtĂŠkĂŠt, tĂŠtelesen 6,50 forintrĂłl 19,50 forintra. A kormĂĄny az intĂŠzkedĂŠs meghozatalĂĄval egyidejűleg a mezőgazdasĂĄgi termelőkről sem kĂ­vĂĄn megfeledkezni, akik jelenleg az ĂĄltaluk felhasznĂĄlt gĂĄzolaj jĂśvedĂŠki adĂłjĂĄnak 80%-ĂĄt igĂŠnyelhetik vissza. Annak ĂŠrdekĂŠben, hogy az adĂłemelĂŠs hatĂĄsĂĄra a mezőgazdasĂĄgi termelők terhei ne nĂśvekedjenek, a visszaigĂŠnylĂŠs mĂŠrtĂŠkĂŠt 80%-rĂłl 82%-ra emelik ĂŠs fenntartjĂĄk a vasĂşt ĂŠs a hajĂłzĂĄs teljes adĂłmentessĂŠgĂŠt.

Mint azt korĂĄbban az Energiainfo is kĂśzĂślte, a kormĂĄny keddi bejelentĂŠse szerint novembertől a gĂĄzolaj jĂśvedĂŠki adĂłja 110 forint lesz a jelenlegi 97,35 forinttal szemben, a benzinĂŠ nem vĂĄltozik, 120 forint marad. A nagykereskedelmi ĂźzemanyagĂĄr-emelĂŠs nyomĂĄn a dĂ­zel literjĂŠt ĂĄtlagosan 371 forintĂŠrt vehetik meg a kutaknĂĄl az autĂłsok, ĂĄm mivel a tĂśltőĂĄllomĂĄsok ĂĄrai kĂśzĂśtt 20-25 forintos kĂźlĂśnbsĂŠg is van, az autĂłpĂĄlyĂĄk mellett mĂĄr most is kĂśzelĂ­ti-meghaladja a gĂĄzolaj kiskereskedelmi ĂĄra a 400 forintot.

Az ĂĄtlagĂĄr a jĂśvedĂŠki adĂł emelĂŠse utĂĄn, eheti ĂĄrakon szĂĄmolva, biztosan elĂŠri-meghaladja a 387 forintot, aminek kĂśvetkeztĂŠben mĂĄr nemcsak a sztrĂĄdĂĄk mellett kell kifizetni tĂśbb mint 400 forintot a dĂ­zelĂŠrt. A tĂĄrsasĂĄgok ugyanis a jĂśvedĂŠkiadĂł-emelĂŠst maradĂŠktalanul ĂŠrvĂŠnyesĂ­teni fogjĂĄk az ĂĄrakban, ugyanĂşgy, mint korĂĄbban az ĂĄfa-emelĂŠst, mert ha nem Ă­gy tennĂŠnek, akkor korlĂĄtoznĂĄk a versenyt.

Az ĂĄr biztosan hatni fog a keresletre is: a Magyar ÁsvĂĄnyolaj SzĂśvetsĂŠg tagvĂĄllalatainak tĂśltőĂĄllomĂĄsain az idĂŠn az első fĂŠlĂŠvben 614,9 milliĂł liter benzint ĂŠs 756 milliĂł liter gĂĄzolajat ĂŠrtĂŠkesĂ­tettek, a benzineladĂĄsok 6 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkentek, a gĂĄzolajeladĂĄsok viszont 1,5 szĂĄzalĂŠkkal nőttek a bĂĄzishoz kĂŠpest. Tavaly az első hat hĂłnapban 654,8 milliĂł liter benzint ĂŠs 745,2 milliĂł liter gĂĄzolajat adtak el.

A szĂśvetsĂŠg korĂĄbbi kĂśzlĂŠse szerint tovĂĄbbra is fennĂĄll az a tendencia, hogy az eladĂĄsok ĂśsszessĂŠgĂŠben valamelyest csĂśkkennek, az első fĂŠlĂŠvben 2,1 szĂĄzalĂŠkkal. EnnĂŠl rosszabb kĂŠpet mutatnak a jĂşliusi adatok, amelyek szerint a benzin kereslete 12 szĂĄzalĂŠkkal, mĂ­g a gĂĄzolajĂŠ 5 szĂĄzalĂŠkkal esett vissza az egy ĂŠvvel korĂĄbbihoz kĂŠpest.

 

Â