close
Egységesebben kellene fellépnie az EU-nak energiaügyekben
Egyéb - Gáz - Olaj

Egységesebben kellene fellépnie az EU-nak energiaügyekben

JavĂ­tani kell az EurĂłpai UniĂłn belĂźli koordinĂĄciĂłt energiaĂźgyekben annak ĂŠrdekĂŠben, hogy az EU egysĂŠgesebben lĂŠpjen fel az ĂĄgazatban a kĂźlső partnerekkel folytatott tĂĄrgyalĂĄsokon.

Ezt ĂĄllapĂ­totta meg az EurĂłpai BizottsĂĄg a tĂŠmĂĄrĂłl szerdĂĄn BrĂźsszelben kiadott jelentĂŠsĂŠben, ĂŠs mindjĂĄrt javaslatokat is tett a jelenlegi helyzet javĂ­tĂĄsĂĄra. KezdemĂŠnyezte pĂŠldĂĄul, hogy az uniĂłs tagĂĄllamok tĂĄjĂŠkoztassĂĄk egymĂĄst az EU-n kĂ­vĂźliekkel tĂĄrgyalĂĄs alatt ĂĄllĂł energiaĂźgyi megĂĄllapodĂĄsokrĂłl. Az ĂŠszak-afrikai orszĂĄgokkal az uniĂłnak a bizottsĂĄg szerint Ăşj partnersĂŠget kell kĂśtnie, amelynek ki kell terjednie a megĂşjulĂł energiĂĄval kapcsolatos projektekre is.

A bizottsĂĄg emlĂŠkeztetett arra, hogy az importbĂłl szĂĄrmazĂł energia arĂĄnya az EU-ban folyamatosan nő: jelenleg az olaj 80 szĂĄzalĂŠkĂĄt, a gĂĄz 60 szĂĄzalĂŠkĂĄt kĂ­vĂźlről szerzi be az uniĂł. Emiatt “az EU ĂŠrdekeinek hatĂŠkonyabb kĂŠpviseletĂŠre van szĂźksĂŠg mind a tranzitorszĂĄgokkal, mind az energiatermelő orszĂĄgokkal fenntartott kapcsolatokban”. “Ezzel egyidejűleg a keresletnek ĂŠs a kĂ­nĂĄlatnak a globĂĄlis energiapiacokon tapasztalhatĂł Ăşj mintĂĄi, tovĂĄbbĂĄ az energiaforrĂĄsokĂŠrt folyĂł, egyre kiĂŠlezettebb verseny is szĂźksĂŠgessĂŠ teszi, hogy az EurĂłpai UniĂł tagĂĄllamai egyĂźttes erővel lĂŠpjenek fel az energiaĂźgyi kĂźlkapcsolatok terĂŠn” – ĂĄll a tĂŠmĂĄrĂłl kiadott kĂśzlemĂŠnyben.

GĂźnther Oettinger, a tĂŠmĂĄĂŠrt felelős bizottsĂĄgi tag nyilatkozatĂĄban emlĂŠkeztetett arra, hogy az EU energiapolitikĂĄjĂĄnak terĂźletĂŠn az utĂłbbi ĂŠvekben “valĂłs előrelĂŠpĂŠst sikerĂźlt elĂŠrni”. Az uniĂł feladata szerinte most az, hogy “EurĂłpa energiaellĂĄtĂĄsi biztonsĂĄgĂĄnak garantĂĄlĂĄsa ĂŠs a nemzetkĂśzi energiaĂźgyi partnersĂŠgek előmozdĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben a nagy belső energiapiacĂĄn elĂŠrt vĂ­vmĂĄnyait a hatĂĄrain tĂşlra is kiterjessze”.

Â