close
Csökkent az EN részesedése a Déli Áramlatban
Egyéb - Gáz

Csökkent az EN részesedése a Déli Áramlatban

A Gazprom ĂŠs az olasz ENI vĂŠgre megĂĄllapodott a MagyarorszĂĄgon is ĂĄthaladĂł DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk tulajdonosai kĂśzĂśtti megosztĂĄsrĂłl: a GazpromĂŠ 50 szĂĄzalĂŠk, az ENI rĂŠsze 20 szĂĄzalĂŠkra csĂśkkent, mert korĂĄbbi rĂŠszĂŠből 15-15 szĂĄzalĂŠk a francia EdF-hez, illetve a nĂŠmet Wintershallhoz kerĂźl – jelentette szerdĂĄn a Kommerszant cĂ­mű orosz Ăźzleti lap. A megĂĄllapodĂĄst Alekszej Miller, a Gazprom vezĂŠrigazgatĂłja jelentette be kedden, az Északi Áramlat vezetĂŠk feltĂśltĂŠsĂŠnek megkezdĂŠse alkalmĂĄbĂłl tartott ĂźnnepsĂŠgen. A kĂśzlĂŠs szerint erők Miller az ENI vezetőjĂŠvel, Paolo Scaronival szeptember 5-ĂŠn ĂĄllapodott meg.

A DĂŠli Áramlat tulajdoni rĂŠszeinek megoszlĂĄsĂĄbĂłl mindĂśssze annyi volt ismert, hogy a legutĂłbb csatlakozĂł Wintershall mĂĄrciusban memorandumot Ă­rt alĂĄ a Gazprommal 15 szĂĄzalĂŠk megszerzĂŠsĂŠről. Miller szerint a rĂŠszvĂŠnyesi megĂĄllapodĂĄs alĂĄĂ­rĂĄsa szeptember 16-ĂĄn, a Szocsiban tartandĂł gazdasĂĄgi fĂłrumon vĂĄrhatĂł. A Gazprom ĂŠs az ENI, a kĂŠt kezdemĂŠnyező kĂśzĂśtt ĂŠvek Ăłta hĂşzĂłdtak a tĂĄrgyalĂĄsok a rĂŠszek megosztĂĄsĂĄrĂłl. Eredetileg arrĂłl volt szĂł, hogy mindkettő 10-10 szĂĄzalĂŠkot ad sajĂĄt rĂŠszĂŠből az EdF-nek, de a Gazprom ezek szerint vĂŠgĂźl megőrizte pozĂ­ciĂłjĂĄt az ENI-vel szemben.

SzakĂŠrtők szerint az ENI engedĂŠkenysĂŠgĂŠnek egyik oka lehet, hogy az olasz konszern nem akart mĂŠg tĂśbb kockĂĄzatot vĂĄllalni, noha nincs mĂŠg megĂĄllapodĂĄs a vezetĂŠken ĂŠrkező gĂĄz ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsĂŠnek megosztĂĄsĂĄrĂłl sem. A jelenlegi fő kockĂĄzat, hogy TĂśrĂśkorszĂĄg mĂŠg mindig nem jĂĄrult hozzĂĄ, hogy a vezetĂŠket lefektessĂŠk felsĂŠgvizein a Fekete-tengeren, ĂŠs Ă­gy a projekt eddig kĂśzĂślt ĂĄra mĂŠg jelentősen megemelkedhet. MĂĄs szakĂŠrtők szerint az ENI minden bizonnyal kĂźlĂśnfĂŠle kedvezmĂŠnyeket ĂŠs preferenciĂĄkat szerzett a folyamatban lĂŠvő gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokra: a vĂĄlsĂĄg idejĂŠn pĂŠldĂĄul a Gazprom csak az olasz konszern szĂĄmĂĄra jelentősen leszĂĄllĂ­totta az ĂĄt nem vett gĂĄzĂŠrt (take or pay) szĂĄmlĂĄzott Ăśsszeget. 

Â