close
Távfűtés-korszerűsítés uniós támogatással
Egyéb - Távhő

Távfűtés-korszerűsítés uniós támogatással

Az Új SzĂŠchenyi Terv keretĂŠben, eurĂłpai uniĂłs tĂĄmogatĂĄssal folytatĂłdik a nyĂ­regyhĂĄzi tĂĄvfűtĂŠsi rendszer korszerűsĂ­tĂŠse – kĂśzĂślte Gerda IstvĂĄn, a NyĂ­rtĂĄvhő Kft. Ăźgyvezető igazgatĂłja a cĂŠg sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn csĂźtĂśrtĂśkĂśn a szabolcs-szatmĂĄr-beregi megyeszĂŠkhelyen.

A kĂŠt ĂŠvvel ezelőtti 104 milliĂł forintos rekonstrukciĂł utĂĄn most 236 milliĂł forint Ăśsszegű beruhĂĄzĂĄs kezdődĂśtt, amelyhez a kft. 118 milliĂł forint tĂĄmogatĂĄst nyert – mondta a cĂŠgvezető. A fejlesztĂŠs első ĂźtemĂŠben szeptember vĂŠgĂŠig a belvĂĄrosban cserĂŠlnek ki egy 500 millimĂŠter ĂĄtmĂŠrőjű Ăşgynevezett gerincvezetĂŠk-pĂĄrt, 85 milliĂł forintos kĂśltsĂŠgből. A mĂĄsodik Ăźtem a fűtĂŠsi szezon jĂśvő tavaszi befejezĂŠse utĂĄn indult: a telepĂźlĂŠs ĂŠszaki lakĂłnegyedĂŠben elbontanak kĂŠt negyven ĂŠvnĂŠl korosabb szolgĂĄltatĂłi hőkĂśzpontot, s helyettĂźk a tĂśbbszintes ĂŠpĂźletek alatt nyolc kompakt hőkĂśzponti blokkot alakĂ­tanak ki.

TĂłth IllĂŠs műszaki vezető elmondta, hogy a beruhĂĄzĂĄs nyomĂĄn csĂśkken a vezetĂŠki ĂŠs hőkĂśzponti hővesztesĂŠget, s az ĂŠrintett lakĂĄsok szabĂĄlyozĂĄsĂĄnak korszerűsĂ­tĂŠsĂŠvel a fogyasztĂłi hőfelhasznĂĄlĂĄst is. A projekt rĂŠvĂŠnĂŠvente tĂśbb, mint 3.500 gigajoul lesz a megtakarĂ­tĂĄs, amelynek ĂŠrtĂŠke mintegy 10 milliĂł forint. Emellett ĂŠvi 200 tonnĂĄval csĂśkken az ĂźveghĂĄz hatĂĄsĂş gĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsa is. Gerda IstvĂĄn kĂŠrdĂŠsekre vĂĄlaszolva elmondta: NyĂ­regyhĂĄzĂĄn harminc ĂŠvnĂŠl magasabb a tĂĄvfűtĂŠsi rendszer kora, viszont az ĂĄllapota a tervszerű karbantartĂĄs eredmĂŠnyekĂŠnt Ăźzembiztos. HozzĂĄtette, hogy az energia-megtakarĂ­tĂĄs ĂŠrdekĂŠben szĂźksĂŠg lenne a rendszer cserĂŠjĂŠre, korszerűsĂ­tĂŠsĂŠre, amelynek kĂśltsĂŠgigĂŠnye mintegy egymilliĂĄrd forint.

A cĂŠg a teljes rekonstrukciĂłt tovĂĄbbi pĂĄlyĂĄzatok benyĂşjtĂĄsĂĄval kĂ­vĂĄnja megvalĂłsĂ­tani a kĂśvetkező ĂŠvekben. A NyĂ­rtĂĄvhő Kft. az idĂŠn Ăźnnepli megalakulĂĄsĂĄnak 45. ĂŠvfordulĂłjĂĄt. Az ĂśnkormĂĄnyzati tulajdonban lĂŠvő cĂŠg 16 ezer lakĂĄst ĂŠs 1000-nĂŠl tĂśbb kĂśzĂźlet tĂŠli fűtĂŠsĂŠt, melegvĂ­z ellĂĄtĂĄsĂĄt biztosĂ­tja. Éves ĂĄrbevĂŠtele meghaladja a nĂŠgymilliĂĄrd forintot.

Â