close
Belga-francia aranyrészvény a GdF-Suezben?
Egyéb - Gáz

Belga-francia aranyrészvény a GdF-Suezben?

BrĂźsszel nem akar aranyrĂŠszvĂŠnyeket, de BrĂźsszel aranyrĂŠszvĂŠnyt akar – a mondat mĂŠgis ĂŠrtelmes: a fővĂĄros az első esetben az EurĂłpai UniĂłt, mĂ­g a mĂĄsodikban Belgiumot jelenti – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

– MegĂĄllapodtunk, hogy egyĂźtt dolgozunk azon: a belga ĂĄllam aranyrĂŠszvĂŠnyt kapjon abban a vĂĄllalatban, amely a Suez ĂŠs a Gaz de France (GdF) fĂşziĂłjĂĄbĂłl jĂśn lĂŠtre – jelentette be Guy Verhofstadt miniszterelnĂśk a mĂşlt hĂŠten, miutĂĄn Nicolas Sarkozy francia ĂĄllamfővel tĂĄrgyalt.

Mint a belga kormĂĄnyfő elmondta, a kĂźlĂśnleges jogokkal bĂ­rĂł rĂŠszvĂŠny “a nemzeti ĂŠrdekek megvĂŠdĂŠsĂŠt” szolgĂĄlja. David Martinon, Sarkozy szĂłvivője ehhez hozzĂĄtette, hogy PĂĄrizs elkĂŠpzelĂŠse szerint a belgĂĄk a Suez belga szabĂĄlyozĂĄs alĂĄ tartozĂł tevĂŠkenysĂŠgĂŠben most is aranyrĂŠszvĂŠnyeket birtokolnak, amelyeket ĂĄtvinnĂŠnek a leendő ĂłriĂĄscĂŠgbe, mikĂśzben a franciĂĄkat is megilletnĂŠ ilyen jogosĂ­tvĂĄny a GdF-Suez francia illetĂŠkessĂŠgű tevĂŠkenysĂŠgĂŠben.

A kĂŠt orszĂĄg megvizsgĂĄlja, hogy az EU jogszabĂĄlyai lehetősĂŠget adnak-e minderre. Ugyanakkor BrĂźsszelben kĂśzismert, hogy az EurĂłpai BizottsĂĄg rendre fellĂŠp az ĂĄllamot a piacon megillető kivĂĄltsĂĄgokkal szemben. Sőt az EU belső piaci főigazgatĂłsĂĄga pĂŠldĂĄul ennĂŠl kevesebbĂŠrt, az ĂĄllami ĂŠrdeket kevĂŠsbĂŠ leplezetlenĂźl vĂŠdő tĂśrzsrĂŠszvĂŠnyekĂŠrt is beperli MagyarorszĂĄgot az uniĂłs bĂ­rĂłsĂĄgon; a keresetet az EU jogi szolgĂĄlata vĂĄrhatĂłan heteken belĂźl elkĂźldi Luxembourgba.

A kĂŠt ĂŠve megindĂ­tott GdF-Suez fĂşziĂłhoz az olasz Enel ellensĂŠges felvĂĄsĂĄrlĂĄsi kĂ­sĂŠrlete adta az ĂźrĂźgyet. Ám az uniĂłs aggĂĄlyok mellett a francia-belga hatĂĄr mindkĂŠt oldalĂĄn kĂŠrdĂŠseket vet fel az egyesĂźlĂŠs. A Suezzel valĂł kibővĂźlĂŠs sorĂĄn a GdF jelenleg csaknem 80 szĂĄzalĂŠkos francia ĂĄllami tulajdona 34 szĂĄzalĂŠkra csĂśkken, mĂ­g Belgiumban az Electrabel vezető ĂĄramszolgĂĄltatĂł – mint a Suez szĂĄzszĂĄzalĂŠkos leĂĄnyvĂĄllalata – kerĂźl mĂŠg nagyobb francia befolyĂĄs alĂĄ.

Â