close
Újabb líbiai projektben a Gazprom
Egyéb - Gáz

Újabb líbiai projektben a Gazprom

A BASF-től ĂĄtvett kĂŠt lĂ­biai szĂŠnhidrogĂŠn ĂŠrdekeltsĂŠg mellĂŠ az orosz Gazprom Ăşjabbra tett szert a tavaly decemberben megnyert ĂŠs most indĂ­tandĂł projektjĂŠvel. 2012-ig 200 milliĂł dollĂĄrt kĂślt az olaj- ĂŠs gĂĄzmezőre.

FeltĂĄrĂĄsi ĂŠs termelĂŠsi megĂĄllapodĂĄst Ă­rt alĂĄ a Gazprom a lĂ­biai nemzeti olajtĂĄrsasĂĄggal, a NOC-kal pĂŠnteken, jelentette be az utĂłbbi vĂĄllalat. A termelĂŠsmegosztĂĄsos szerződĂŠs egy helyi olaj- ĂŠs gĂĄzmezőre vonatkozik, amely Ghadames-medencĂŠben talĂĄlhatĂł, az ĂŠszak-afrikai orszĂĄg TunĂŠziĂĄval kĂśzĂśs hatĂĄra kĂśzelĂŠben. A NOC kĂśzlemĂŠnye szerint a Gazprom tĂśbb mint 100 milliĂł dollĂĄrt kĂślt a projektre, 2012-ig viszont Ăśsszesen 200 millliĂł dollĂĄrt. IndĂ­tĂĄsĂĄra egy tavaly decemberi tenderen nyert lehetősĂŠget. Az ĂĄllami ellenőrzĂŠsű tĂĄrsasĂĄg egy tĂ­z nĂŠgyzetkilomĂŠteres szektorban kezdheti meg a munkĂĄt.
Ezzel mĂĄr hĂĄrom lĂ­biai projektben vesz rĂŠszt. A mĂĄsik kĂŠt projektben 49,9 szĂĄzalĂŠka van, a hĂĄnyadokhoz rĂŠszvĂŠnycserĂŠvel jutott, a nĂŠmet BASF tĂĄrsasĂĄgtĂłl.
LĂ­bia bizonyĂ­tott gĂĄzkĂŠszletei 1,49 ezermilliĂĄrd kĂśbmĂŠtert tesznek ki. Ezzel AfrikĂĄban a negyedik legnagyobbnak szĂĄmĂ­t AlgĂŠria, NigĂŠria ĂŠs Egyiptom utĂĄn. Éves olajtermelĂŠse 80,1 milliĂł tonna, gĂĄztermelĂŠse 7 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter. (Ez a magyarorszĂĄgi olajigĂŠny bő nyolcszorosa ĂŠs a gĂĄzigĂŠny kĂśzel fele.) A felszĂ­nre hozott gĂĄz 83 szĂĄzalĂŠkĂĄt belfĂśldĂśn hasznĂĄljĂĄk fel, a maradĂŠkot exportĂĄljĂĄk. BizonyĂ­tott olajkĂŠszletei alapjĂĄn LĂ­bia AfrikĂĄban a legelső helyen ĂĄll, az OPEC-en belĂźl pedig az ĂśtĂśdik SzaĂşd-ArĂĄbia, Kuvait, az EAE ĂŠs Irak mĂśgĂśtt. Édesolaj kĂŠszleteit 5,1 milliĂĄrd tonnĂĄra becsĂźlik.
A NOC-ot 1970-ben alapĂ­tottĂĄk. Egy petrolkĂŠmiai komplexum ĂŠs olajfinomĂ­tĂłk is tartoznak hozzĂĄ.