close
Újabb CEZ pakettet értékesítenek
Áram - Egyéb

Újabb CEZ pakettet értékesítenek

A cseh ĂĄllam tĂśbb mint egy hĂłnapos szĂźnet utĂĄn a mĂşlt hĂŠten felĂşjĂ­totta a Cseh Energetikai Művek (CEZ) rĂŠszvĂŠnyeinek eladĂĄsĂĄt. Az ĂĄllami rĂŠszvĂŠnycsomag ĂŠrtĂŠke a mĂşlt hĂŠt folyamĂĄn tovĂĄbbi 0,15 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkent – derĂźlt ki a prĂĄgai tőzsde hĂŠt vĂŠgĂŠn nyilvĂĄnossĂĄgra hozott kimutatĂĄsĂĄbĂłl.

A rĂŠszvĂŠnyĂĄrusĂ­tĂĄs kezdetĂŠn a cseh ĂĄllam a CEZ rĂŠszvĂŠnyeinek 67,61 szĂĄzalĂŠkĂĄt tartotta a kezĂŠben. A mĂşlt hĂŠt vĂŠgĂŠig ez 65,75 szĂĄzalĂŠkra csĂśkkent.

A kormĂĄny a CEZ 7 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnycsomagjĂĄnak eladĂĄsĂĄrĂłl tavaly tavasszal dĂśntĂśtt azzal a cĂŠllal, hogy mintegy 31 milliĂĄrd koronĂĄs bevĂŠtelre tegyen szert az ĂĄllami kĂśzlekedĂŠsi infrastrukturĂĄlis alap szĂĄmĂĄra. Hivatalos adatokat az ĂĄrusĂ­tĂĄsrĂłl a tranzakciĂł befejezĂŠsĂŠig nem kĂśzĂślnek.

MiutĂĄn a CEZ-rĂŠszvĂŠnyek ĂĄra az elmĂşlt hĂłnapokban emelkedett, a prĂĄgai mĂŠdiĂĄban olyan informĂĄciĂłk jelentek meg, miszerint az ĂĄllam nem adja el az egĂŠsz tervezett 7 szĂĄzalĂŠkot, hanem csak annyit, hogy bezsebelje a tervezett 31 milliĂĄrdot.

Az illetĂŠkes kormĂĄnyzati tagok ellentĂŠtes nyilatkozatokat tettek ezzel kapcsolatban a napokban. Martin RĂ­man, ipari ĂŠs kereskedelmi miniszter egy televĂ­ziĂłs vitĂĄban azt ĂĄllĂ­totta, hogy elĂŠg lesz mintegy 4 szĂĄzalĂŠk eladĂĄsa, hogy bejĂśjjĂśn a megfelelő Ăśsszeg. Miroslav Kalousek, pĂŠnzĂźgyminiszter, azonban ismĂŠtelten azt hangoztatta, hogy 7 szĂĄzalĂŠk lesz eladva. A hĂŠt szĂĄzalĂŠk mintegy 41,5 milliĂł rĂŠszvĂŠnyt jelent. Eddig nagyjĂĄbĂłl hĂĄrom szĂĄzalĂŠkot adtak el.

Az ĂĄllami rĂŠszvĂŠnyek eladĂĄsĂĄval pĂĄrhuzamosan a CEZ folytatja sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyei felvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt, amelyről tavaly dĂśntĂśtt a rĂŠszvĂŠnyesek kĂśzgyűlĂŠse. A dĂśntĂŠs ĂŠrtelmĂŠben a CEZ felvĂĄsĂĄrolja sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyei tĂ­z szĂĄzalĂŠkĂĄt. Ebből eddig 8,5 szĂĄzalĂŠkot teljesĂ­tettek, s a cĂŠg mintegy 50,6 milliĂł sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyt vett.