close
Az MVM segített a szerbiai és horvátországi áramellátásban
Áram - Egyéb

Az MVM segített a szerbiai és horvátországi áramellátásban

A sajĂĄt portfĂłliĂłjĂĄnak maximĂĄlis teljesĂ­tmĂŠnyeit kihasznĂĄlva segĂ­tette a Magyar Villamos MĹąvek (MVM) csoport a balkĂĄni rĂŠgiĂłban a hosszan tartĂł hideg miatt kialakult ĂĄramellĂĄtĂĄsi problĂŠmĂĄk megoldĂĄsĂĄt – kĂśzĂślte az MVM.

A hideg az egész balkáni régióban ellátási gondokat okozott, és több esetben korlátozták az ottani áramexportot. Szerbiában például elvontak szállítási jogosultságot, hogy a lakosság igényeit ki tudják elégíteni. A rendkívüli helyzetre való tekintettel az MVM hétfőtől vasárnapig jelentős, néhány tíz GWH mennyiségű villamos energiát szállított Szerbiába. Horvátországban a rendkívüli időjárás kisebb ellátási problémákat okozott. Az MVM normális kereskedelmi ügyletben nagyobb mennyiségű áramot adott el a horvát állami energia vállalatnak (HEP) erre a hétre.

A Szerbiába irányuló export az előző héthez képest több mint 20 százalékkal, Horvátország irányába pedig több, mint 10 százalékkal nőtt. A szomszédos országokban a kialakult helyzetet naponta értékelik, és ennek megfelelően döntenek a további beszerzésekről, így az előttünk álló hétre is kilátásban lehet a szállítások folytatása. A Magyarországra irányuló importban északi irányból nem történt semmilyen rendkívüli változás, a kereskedelmi szállítások a menetrendeknek megfelelően alakultak.

MagyarorszĂĄgon az ĂĄramfelhasznĂĄlĂĄs a rendkĂ­vĂźl hideg időjĂĄrĂĄs miatt hosszĂş ideig rekord kĂśzelben volt, ezĂŠrt ĂŠs a megemelkedett export miatt a belfĂśldi ĂĄramtermelő kapacitĂĄsok nagy kihasznĂĄltsĂĄggal Ăźzemeltek. A legfrissebb időjĂĄrĂĄsi előrejelzĂŠsek alapjĂĄn a napi kĂśzĂŠphőmĂŠrsĂŠklet dĂŠli szomszĂŠdoknĂĄl a jĂśvő hĂŠten mĂĄr valĂłszĂ­nĹąleg fagypont felett lesz, Ă­gy az igĂŠny csĂśkkenĂŠsĂŠvel kalkulĂĄl az MVM. Az MVM megjegyezte: “a rendkĂ­vĂźli helyzet az előrelĂĄtĂł tervezĂŠsnek ĂŠs a kockĂĄzatok elővigyĂĄzatos kezelĂŠsĂŠnek kĂśszĂśnhetően nem okozott gazdasĂĄgi hĂĄtrĂĄnyt a csoportnak”.

Â