close
Felbomlott a Mol-Gazprom közös földgáztárolós cége
Egyéb - Olaj

Felbomlott a Mol-Gazprom közös földgáztárolós cége

A Mol ĂŠs a Gazprom tervezett kĂśzĂśs magyarorszĂĄgi fĂśld alatti fĂśldgĂĄztĂĄrolĂłjĂĄt nem valĂłsĂ­tjĂĄk meg, dĂśntĂśtt a kĂŠt fĂŠl a megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄny alapjĂĄn – kĂśzĂślte a Mol.

A Mol hangsúlyozta, hogy ezt már a 2011 novemberében közzétett első három negyedévi tőzsdei gyorsjelentésébenbejelentette. A Mol és a Gazprom közösen vett részt egy esetleges új föld alatti gáztároló és egyéb lehetséges tárolók megvalósíthatóságának vizsgálatában Pusztaföldváron. Erre hozták létre a Pusztaföldvár Gáztároló Zrt.-t (PFGT).

A Mol és a Gazprom közösen alapos elemzést végzett, ezt követően arra a megállapításra jutott, hogy nem ruháznak be a területen, ezért a projektcéget feloszlatták.A korábbi tájékoztatás szerint a Mol még 2009 márciusában írt alá szerződést a Gazprom Export LLC-vel közös, 50-50 százalékos tulajdonú gáztároló vállalat alapítására.

A Mol tulajdonában lévő Pusztaföldvár-Dús gázmező átalakításával tervezett gáztároló kapacitása 1,3 milliárd köbméter lett volna napi 15 millió köbméter kitárolási kapacitással, és 2012-2013-ban kezdte volna meg a működését.