close
Az MVM segít a balkáni régió villamosenergia-ellátásában
Áram - Egyéb

Az MVM segít a balkáni régió villamosenergia-ellátásában

Ha kicsit megkĂŠsve is, de februĂĄr elejĂŠn EurĂłpa-szerte bekĂśszĂśntĂśtt a tĂŠli időjĂĄrĂĄs. A tartĂłs, szĂŠlsősĂŠgesen hideg időjĂĄrĂĄs kĂśvetkeztĂŠben a villamosenergia-rendszer terhelĂŠse jelentősen megnőtt. Az alacsony vĂ­zĂĄllĂĄsok miatt a balkĂĄn rĂŠgiĂł ĂĄramellĂĄtĂĄsĂĄt amĂşgy is sĂşjtĂł forrĂĄshiĂĄnyt a rendkĂ­vĂźli hideg hőmĂŠrsĂŠklet tovĂĄbb sĂşlyosbĂ­totta. Az erőművek mĂŠg alacsonyabb kapacitĂĄson Ăźzemelnek, a szenes termelőegysĂŠgek megfelelő mennyisĂŠgű szĂŠnnel valĂł ellĂĄtĂĄsa az erős fagy miatt akadozik, a fogyasztĂĄs pedig a hőmĂŠrsĂŠklet csĂśkkenĂŠssel egyenes arĂĄnyban nĂśvekszik. A rendszer ĂśsszeomlĂĄsa ellen a rendszerirĂĄnyĂ­tĂłk vĂŠgső menedĂŠke a fogyasztĂłk, valamint az exportra irĂĄnyulĂł szĂĄllĂ­tĂĄsok lekapcsolĂĄsa.

Ez a problĂŠma valamennyi dĂŠli ĂŠs keleti szomszĂŠdunkat ĂŠrinti. BulgĂĄriĂĄban ĂŠs Bosznia-HercegovinĂĄban a rendszerirĂĄnyĂ­tĂł korlĂĄtozta valamennyi export szĂĄllĂ­tĂĄst, de hasonlĂł korlĂĄtozĂĄsok lĂŠptek ĂŠletbe SzerbiĂĄban, RomĂĄniĂĄban, HorvĂĄtorszĂĄgban is. MagyarorszĂĄgon a helyzet megnyugtatĂł. A Magyar Villamos Művek Zrt. erőművi portfĂłliĂłja jelentősen eltĂŠr a kĂśrnyező, balkĂĄni orszĂĄgokĂŠtĂłl. MĂ­g az emlĂ­tett orszĂĄgokban jelentős a szĂŠlsősĂŠges időjĂĄrĂĄsi viszonyoknak kitett vĂ­zi erőműtermelĂŠs teljes energiatermelĂŠshez viszonyĂ­tott arĂĄnya, addig az MVM portfĂłliĂłjĂĄban a Paksi Atomerőművet leszĂĄmĂ­tva tĂśbbnyire fosszilis energiahordozĂłkon alapulĂł termelőegysĂŠgek vannak, ami jelentős mĂŠrtĂŠkben nĂśveli az ĂĄramellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄt.

Az MVM kereskedelmi tĂĄrsasĂĄgai, felkĂŠszĂźlve az előre jelzett rendkĂ­vĂźli hideg idő miatti vĂĄrhatĂł krĂ­zisĂĄllapotokra, oly mĂłdon pozĂ­cionĂĄltĂĄk magukat a kritikus időszakra, hogy a rendszer műkĂśdtetĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges tartalĂŠk erőforrĂĄsain tĂşlmenően szĂźksĂŠget szenvedő szomszĂŠdainkat, SzerbiĂĄt ĂŠs HorvĂĄtorszĂĄgot is ki tudtĂĄk segĂ­teni a nehĂŠz időszakban villamosenergia szĂĄllĂ­tĂĄssal.