close
Harminc év után az első atomerőmű építési engedély Amerikában...
Atom - Egyéb

Harminc év után az első atomerőmű építési engedély Amerikában

Az amerikai nukleĂĄris biztonsĂĄgi hatĂłsĂĄg (Nuclear Regulatory Commission – NRC) hĂĄrom ĂŠvtized utĂĄn előszĂśr hagyta jĂłvĂĄ Ăşj atomerőmĹąvi blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt. A Southern Company kĂŠt Westinghouse AP1000 tĂ­pusĂş reaktorra kĂŠrt engedĂŠlyt a georgiai Vogtle atomerőmĹą bővĂ­tĂŠsekĂŠnt, amelyek 2016-ban ĂŠs 2017-ben kezdenĂŠk meg ĂźzemĂźket.

Az NRC utoljára 1978-ban adott ki engedélyt atomreaktor építésre, 1 évvel a pennsylvaniai Three Mile Island atomerőmű részleges leolvadásával járó baleset előtt. Az NRC bejelentése szerint 10 napon belül kiadják a kombinált létesítési és üzemeltetési engedélyt. Az NRC felügyelői 2010 áprilisa óta a telephelyen vizsgálják a Southern Company által folytatott előkészítő tevékenységet, amelyet egy 2009-es engedély tett lehetővé.

Az NRC 2011 decemberében adta ki az átalakított AP1000 reaktor típusengedélyét. A reaktor 1100 megawattos nyomottvizes típusú, amely olyan passzív biztonsági funkciókkal bír, amelyek villamos energia hiányában és emberi beavatkozás nélkül is képesek a reaktort lehűteni egy baleset után. A Southern Nuclear üzemelteti a telephely két meglévő reaktorát, valamint a Georgia Power kétblokkos Hatch atomerőművét és az Alabama Power kétblokkos erőművét Farley-ben.