close
Passzívházak: Ugrásszerű növekedést vár a szövetség
Egyéb - Emisszió - Távhő

Passzívházak: Ugrásszerű növekedést vár a szövetség

Noha 80-90 százalékkal is csökkenthető a fűtési számla egy passzívház esetében, a passzívház technológiával épülő ingatlanok száma az elmúlt években összesen nem éri el az egy százalékot. Nyolc év múlva már minden új épületnek passzívház jellegűnek kell lenni az uniós direktíva szerint, Magyarországon eddig mintegy száz épület közelíti meg ezt a színvonalat.

A passzĂ­vhĂĄzak kapcsĂĄn leggyakrabban emlĂ­tett ellenĂŠrv, hogy tĂśbbe kerĂźl a megĂŠpĂ­tĂŠsĂźk, mint egy hagyomĂĄnyos ĂŠpĂ­tkezĂŠs. Egy passzĂ­vhĂĄzkĂŠnt megĂŠpĂźlő szerkezetkĂŠsz csalĂĄdi hĂĄz ĂĄtlagosan 15-20 szĂĄzalĂŠkkal kĂśltsĂŠgesebb, a megtĂŠrĂźlĂŠs azonban kĂŠzzel foghatĂł. „TechnolĂłgiĂĄtĂłl fĂźggően akĂĄr 80-90 szĂĄzalĂŠkkal is csĂśkkenhet a fĹątĂŠsi kĂśltsĂŠg egy ĂĄtlagos ĂŠpĂźlethez kĂŠpest, de mĂŠg egy alacsony energiaszintĹą ĂŠpĂźlet esetĂŠben is elĂŠrheti a megtakarĂ­tĂĄs a 60-70 szĂĄzalĂŠkot” – mondta el Debreczy ZoltĂĄn, a Magyar PasszĂ­vhĂĄz SzĂśvetsĂŠg elnĂśke. HozzĂĄtette: „A fenntarthatĂłsĂĄg jegyĂŠben mindemellett az sem elhanyagolhatĂł szempont, hogy ĂŠvente tonnĂĄs nagysĂĄgrenddel kevesebb szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄst okoz.”

A csĂśkkenthető fenntartĂĄsi kĂśltsĂŠgek mellett a mĂĄsik nagyon fontos ĂŠrv az ĂŠrtĂŠkĂĄllĂłsĂĄg, hiszen a piac ĂŠs a technikĂĄk folyamatos fejlődĂŠse miatt egy ma mĂŠg energetikailag ĂŠppen megfelelő ĂŠpĂźletet 2020 utĂĄn se gazdasĂĄgosan kifĹąteni se megfelelő ĂĄron ĂŠrtĂŠkesĂ­teni nem lehet. „Ennek mentĂŠn kiemelten fontos, hogy mind a tervezők, mind a kivitelezők, mind az ĂŠpĂ­ttetők tisztĂĄban legyenek a megfelelő technolĂłgiĂĄkkal. A Magyar PasszĂ­vhĂĄz SzĂśvetsĂŠgnek 2007-es megalakulĂĄsa Ăłta cĂŠlja az energiahatĂŠkony ĂŠpĂ­tĂŠszeti ismeretek terjesztĂŠse, ennek jegyĂŠben idĂŠn februĂĄr 16-ĂĄn rendezi meg az V. Magyar PasszĂ­vhĂĄz KonferenciĂĄt, mely lehetősĂŠget nyĂşjt mind a szakemberek, mind a laikus ĂŠrdeklődők szĂĄmĂĄra mĂŠlyebb ismereteket szerezni ezen a terĂźleten” – tette hozzĂĄ a szĂśvetsĂŠg elnĂśke. 

 Hazånkban Üsszesen 4,2 millió lakóegysÊget szåmlålnak. Egy åtlagos lakóegysÊg Êlettartama szåz Êv, így minden Êvben nagysågrendileg negyvenezer újnak kellene megÊpßlnie. A tavalyi Êvben Üsszesen hÊtezer lakhatåsi engedÊlyt adtak ki, mely az ingatlanpiac mÊlypontjåt jelzi. A Magyar Passzívhåz SzÜvetsÊg adatai szerint az egy szåzalÊkot sem Êrte el azon lakóegysÊgek szåma, mely passzívhåz technológiåval kÊszßlt. Vilågszerte tÜbb mint 32.000 passzívhåz Êpßlt mår, hazånkban mintegy 100 Êpßlet Êri el vagy legalåbbis kÜzelíti meg ezt a színvonalat.

A tendencia minden országban, így hazánkban is az, hogy először családi házak épülnek ezen a technológiai szinten, de Európában már középületek, irodaházak, társasházak, lakóparkok nőnek ki a földből ennek jegyében. A Magyar Passzívház Szövetség reményei szerint az elkövetkezendő években ugrásszerűen nőni fog a passzívházak száma hazánkban, mely szükségszerűsége nem csak az uniós irányelvből következik, hanem abból is, hogy a hosszú távú fenntarthatóság és a költséghatékonyság alappillére.