close
A Déli Áramlatról a végső beruházási döntés novemberben
Egyéb - Gáz

A Déli Áramlatról a végső beruházási döntés novemberben

A Gazprom novemberben hozza meg a vĂŠgső beruhĂĄzĂĄsi dĂśntĂŠst a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk-tervről. Alekszej Miller, a Gazrom vezĂŠrigazgatĂłja szerint “a jelenlegi abnormĂĄlis hideg, aminek a hatĂĄsĂĄra jelentősen nőtt az orosz fĂśldgĂĄz irĂĄnti eurĂłpai kereslet, is azt bizonyĂ­tja, hogy a DĂŠli Áramlatra szĂźksĂŠg van ĂŠs meg kell ĂŠpĂźlnie. EurĂłpĂĄnak szĂźksĂŠge van arra, hogy Ăşj Ăştvonalakon kapja az orosz fĂśldgĂĄzt”.

A gĂĄzvezetĂŠket a tervek szerint idĂŠn decemberben kezdik ĂŠpĂ­teni. Orosz szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint a 63 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter ĂŠves kapacitĂĄsĂş vezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek a kĂśltsĂŠge fele rĂŠszben az orosz fĂŠlre jut. A vezetĂŠk 2 ezer kilomĂŠteres szĂĄrazfĂśldi szakaszĂĄnak a kivitelezĂŠsi kĂśltsĂŠge 6,5 milliĂĄrd eurĂłba, a tenger alatti 925 kilomĂŠteres hosszĂĄnak a bekerĂźlĂŠse mintegy 10 milliĂĄrd eurĂłba kerĂźl – mondta januĂĄrban Alekszej Miller.

A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték részvényesi szerződését szeptemberben írta alá a Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF/Wintershall. Ennek értelmében a projektben 50 százalékban a Gazprom, 20 százalékban az ENI és 15-15 százalékban a francia GDF és a német BASF-Wintershall a tulajdonos.

Â