close
Sok a kérdőjel az európai nemhagyományos gázipar körül
Egyéb - Gáz

Sok a kérdőjel az európai nemhagyományos gázipar körül

EurĂłpa egy ĂŠvtizeden belĂźl komoly fĂśldgĂĄzhiĂĄnnyal nĂŠzhet szembe. A megoldĂĄsok kĂśzĂśtt szerepel az orosz vezetĂŠkes import vagy az algĂŠriai cseppfolyĂłs szĂĄllĂ­tmĂĄnyok nĂśvelĂŠse, illetve az oly sokat ĂŠs soktĂŠren vitatott nemhagyomĂĄnyos fĂślgĂĄz iparĂĄnak kiĂŠpĂ­tĂŠse. Előbbi kettő biztosĂ­tottnak lĂĄtszik, utĂłbbi helyzetĂŠről tanĂĄcskoztak a tĂŠma szakĂŠrtői KrakkĂłban, az EurĂłpai NemhagyomĂĄnyos GĂĄzcsĂşcson.

Az ĂŠvtized vĂŠgĂŠre EurĂłpĂĄban ĂŠves szinten 150 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres rĂŠs keletkezik az előrejelzĂŠsek szerint a gĂĄzkereslet ĂŠs -kĂ­nĂĄlat kĂśzĂśtt, kezdte előadĂĄsĂĄt Alan Murray, a Wood Mackenzie vezető kockĂĄzati elemzője a lengyelorszĂĄgi tanĂĄcskozĂĄson. A jelenlegi szĂĄmos importĂştvonal aktivitĂĄsĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠről mĂĄr zajlanak az egyeztetĂŠsek, versenyhelyzetbe csak akkor kerĂźlhetnek, amennyiben az EurĂłpĂĄn belĂźli nemhagyomĂĄnyos gĂĄztermelĂŠs elĂŠg hatĂŠkonnyĂĄ fejlődik.

A jelenlegi prĂłbĂĄlkozĂĄsok kĂśzĂźl kĂŠtsĂŠgtelenĂźl a lengyelorszĂĄgiak a leglendĂźletesebbek, de ĂśsszessĂŠgĂŠben 2030-ig a kutak szĂĄma EurĂłpaszerte megtĂ­zszereződik, ĂŠvente tehĂĄt 2000 fĂşrĂĄst ĂŠs 150-200 műkĂśdő kutat jĂłsol Murray. Észak-AmerikĂĄban azonban sokkal kĂśltsĂŠghatĂŠkonyabban dolgoznak, ennek oka pedig a kutak szĂĄma ĂŠs az eszkĂśztĂĄruk, mutatott rĂĄ a szakĂŠrtő. Mint elhangzott, a kĂśzĂŠp- ĂŠs hosszĂş tĂĄvĂş megtĂŠrĂźlĂŠs kapcsĂĄn mĂŠg sok szĂĄmĂ­tĂĄsra illetve informĂĄciĂłcserĂŠre van szĂźksĂŠg, mivel az iparĂĄg itt viszonylag Ăşj.

A megtĂŠrĂźlĂŠsi mutatĂłk mĂŠg abban a LengyelorszĂĄgban is midkĂŠt irĂĄnyba elmozdulhatnak, ami 2020-ra az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄgot is ellĂĄthatnĂĄ. Mind a kĂŠszletek, mind a gazdasĂĄgi potenciĂĄl tovĂĄbbi bizonyĂ­tĂĄsokra vĂĄr, ezen felĂźl az iparĂĄg sokat vitatott kĂśrnyezeti hatĂĄsaival is kell valamit kezdeni, a kutatĂĄsoktĂłl a tĂĄrsadalmi konzultĂĄciĂłig. ÖsszessĂŠgĂŠben Ăşgy tűnik, hiĂĄba a lelkesedĂŠs ĂŠs az ĂĄhĂ­tott ĂśnellĂĄtĂĄs, tĂşl sok a bizonytalan tĂŠnyező a szektorban, ezeket pedig tĂşlsĂĄgosan rĂśvid idő alatt kellene megoldani.