close
Az E.ON már hajlandó az öncsonkításra
Áram - Egyéb

Az E.ON már hajlandó az öncsonkításra

MindkĂŠt fő kĂŠrdĂŠsben, az ĂŠghajlatvĂĄltozĂĄsra adott cĂŠlkitűzĂŠsekben, illetve az energiatermelĂŠs ĂŠs a szolgĂĄltatĂĄsi infrastruktĂşra szĂŠtvĂĄlasztĂĄsĂĄban is megosztottnak bizonyultak csĂźtĂśrtĂśkĂśn az uniĂłs tagĂĄllamok. SzĂĄmos tagorszĂĄg – kĂśztĂźk hazĂĄnk – Ăłvott attĂłl az EU energiatanĂĄcsĂĄnak ĂźlĂŠsĂŠn, hogy a 2020-ig a huszonhetek egĂŠszĂŠre mĂĄr vĂĄllalt klĂ­mavĂŠdelmi cĂŠloknĂĄl a fĂźrdővĂ­zzel egyĂźtt a gyereket is kiĂśntsĂŠk – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az EurĂłpai BizottsĂĄg javaslatĂĄt az energiaĂĄgazat tulajdonosi vagy legalĂĄbb fĂźggetlen kezelői szintű szĂŠtvĂĄlasztĂĄsĂĄt a franciĂĄk ĂŠs a nĂŠmetek vezette csoport hevesen ellenzi , mĂ­g a britek ĂŠs az ĂŠszaki orszĂĄgok a liberalizĂĄciĂłt pĂĄrtoljĂĄk. (A kĂŠrdĂŠs hazĂĄnkban az ĂĄrampiacot ĂŠrinti.) A nĂŠmet E.ON energiaĂłriĂĄs viszont tegnap bejelentette, BrĂźsszelnek engedve eladja ĂĄramhĂĄlĂłzatĂĄt egy, a termelĂŠsben nem ĂŠrdekelt szereplőnek, tovĂĄbbĂĄ 4800 MW kapacitĂĄst ĂĄtad piaci versenytĂĄrsainak. Az ĂłriĂĄscĂŠggel szemben kĂŠt trĂśsztellenes eljĂĄrĂĄs is folyamatban van az EU versenyhatĂłsĂĄgĂĄnĂĄl.

A klĂ­mavĂŠdelemben az EU 2020-ig hĂĄrom hĂşszszĂĄzalĂŠkos cĂŠlt vĂĄllalt: ennyit takarĂ­t meg az energiafogyasztĂĄsbĂłl, ennyivel csĂśkkenti az ĂźveghĂĄzhatĂĄst okozĂł szĂŠn-dioxid-kibocsĂĄtĂĄst, ĂŠs ennyire nĂśveli a megĂşjulĂł forrĂĄsok arĂĄnyĂĄt. MagyarorszĂĄgra lebontva ez utĂłbbi csak 13 szĂĄzalĂŠkot jelent majd, ĂĄm ez is a hĂĄromszorosa a mostani 4,3 szĂĄzalĂŠknak. A magyar ĂĄllĂĄspont szerint ennek teljesĂ­tĂŠse csak uniĂłs tĂĄmogatĂĄssal lesz lehetsĂŠges. Egy negyedik vĂĄllalt cĂŠl a biomĂźzemanyag bekeverĂŠsi arĂĄnyĂĄnak tĂ­z szĂĄzalĂŠkra valĂł nĂśvelĂŠse.

Â