close
Líbiában erősít a lengyel gázipari társaság
Egyéb - Gáz

Líbiában erősít a lengyel gázipari társaság

A lengyel ĂĄllami PGNiG olaj- ĂŠs gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄg is erősĂ­ti feltĂĄrĂł ĂŠs termelő tevĂŠkenysĂŠgĂŠt LĂ­biĂĄban. A kĂśvetkező hat ĂŠvben 108 milliĂł dollĂĄrt szĂĄn ottani olaj- ĂŠs gĂĄzipari befektetĂŠseire.

A Polish Oil & Gas Company-Libya (POGC-Libya), a PGNiG leĂĄnyvĂĄllalata feltĂĄrĂĄs- ĂŠs termelĂŠsmegosztĂĄsos megĂĄllapodĂĄst Ă­rt alĂĄ a lĂ­biai ĂĄllami National Oil Corporation (NOC) olajtĂĄrsasĂĄggal. A NOC az anycĂŠggel is alĂĄĂ­rt egy ugyanilyen egyezmĂŠnyt. A szerződĂŠs a 113-as szĂĄmĂş licenc terĂźletre vonatkozik, a Murzuq-medencĂŠben. A PGNiG tavaly decemberben vette meg a gĂĄzlicencet az arra kiĂ­rt tender negyedik fordulĂłjĂĄnak győztesekĂŠnt.
A 113-as blokk 5494 nĂŠgyzetkilomĂŠteres, s az emlĂ­tett Murzuq ĂŠs Gadamesh medencĂŠk hatĂĄrĂĄn fekszik, kĂśzel az algĂŠriai hatĂĄrhoz. A POGC-Libya a fenti 108 milliĂł dollĂĄros befektetĂŠst a minimĂĄlis munkaprogramhoz kĂśti. Ennek rĂŠszekĂŠnt 3000 nĂŠgyzetmĂŠterre rendelte meg a kĂŠtdimenziĂłs szeizmikus vizsgĂĄlatot, ĂŠs 1500 nĂŠgyzetkilomĂŠterre a hĂĄromdimenziĂłst. Az Ăśsszegbe beletartozik nyolc lefĂşrĂĄs is.
A szerződĂŠs alĂĄĂ­rĂĄsa Ăśsszhangban van a PGNiG azzal a tervĂŠvel, hogy lengyel hatĂĄrokon kĂ­vĂźl keres Ăşj szĂŠnhidrogĂŠn lelőhelyeket. RĂŠsze a tĂĄrsasĂĄg szĂŠlesebb ĂŠrtelemben vett stratĂŠgiĂĄjĂĄnak is.