close
Megszületett a Déli Áramlat magyarországi megállapodása
Egyéb - Gáz

Megszületett a Déli Áramlat magyarországi megállapodása

Tegnap MoszkvĂĄban alĂĄĂ­rtĂĄk a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk projekt magyarorszĂĄgi szakaszĂĄrra vonatkozĂł rĂŠszĂŠt. A csĂśvĂśn 2013-től jĂśhet ĂŠvi 30 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz, de a magyaroszĂĄgi elĂĄgazĂĄs kapacitĂĄsa csak 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter.

GyurcsĂĄny Ferenc miniszetrelnĂśk tegnap a Kremlben alĂĄĂ­rta Vlagyimir Putyin orosz elnĂśkkel a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk hazai szakasza megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről ĂŠs egy egymilliĂĄrd kĂśbmĂŠteres kereskedelmi gĂĄztĂĄrolĂłrĂłl szĂłlĂł megĂĄllapodĂĄst. Ezzel BulgĂĄria, Szerbia ĂŠs Ausztria utĂĄn kĂśtelezzĂźk el magunkat az orosz-olasz projekt mellett. A teljes beruhĂĄzĂĄs 10 milliĂĄrd dollĂĄrba kerĂźl, ennek a magyarorszĂĄgi szakasza Veres JĂĄnos pĂŠnzĂźgyminiszer pĂŠntek reggeli televĂ­ziĂł nyilatkozata szerint 180 milliĂĄrd forint. Ebből nĂŠhĂĄny 10 milliĂĄrdot ĂĄll a magyar ĂĄllam, a tĂśbbi hitelből szĂĄrmazik. A beruhĂĄzĂĄs magyar kĂśltsĂŠgvetĂŠst nem ĂŠrinti.
A 30 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres cső magyarorszĂĄgi leĂĄgazĂĄsa ĂŠvi 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz tovĂĄbbĂ­tĂĄsĂĄra lesz alkalmas.
EmlĂŠkezetes, hogy a kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄsnak mĂĄr hĂŠtfőn meg kellett volna szĂźletnie, de az előkĂŠszĂ­tĂŠs vĂŠgĂźl nem jutott el a kĂ­vĂĄnt szakaszig. Igaz, a megĂĄllapodĂĄst magĂĄt megfogalmaztĂĄk. Eszerint egy 50-50 magyar-orosz ĂĄllami leĂĄnyvĂĄllalat jĂśn lĂŠtre a projektre, amelyben az orosz ĂĄllamot a Gazprom, a magyar nagy valĂłszĂ­nűsĂŠggel egy, az MFB-hez kĂśthető leĂĄnyvĂĄllalat kĂŠpviseli. MĂĄr hĂŠtfőn nyilvĂĄnvalĂłvĂĄ vĂĄlt, hogy a projektből kimarad az előkĂŠszĂ­tĂŠsben rĂŠszt vett Mol Nyrt.
A Fidesz elvĂĄrta volna, hogy parlamenti jĂłvĂĄhagyĂĄs is szĂźlessen a beruhĂĄzĂĄsrĂłl, mielőtt megkĂśtik a kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄst. Erre vĂŠgĂźl nem kerĂźlt sor, de az Ăśt hazai parlamenti pĂĄrt tegnap Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy az orszĂĄgnak ismĂŠt hatĂĄrozatban kell elkĂśteleznie magĂĄt az orosztĂłl fĂźggetlen Nabucco gĂĄzvezetĂŠk projekt mellett.