close
A Paksi atomerőművet nem fenyegeti az árvíz
Atom - Egyéb

A Paksi atomerőművet nem fenyegeti az árvíz

A paksi atomerőmű üzemeltetésére, biztonságára nem jelent veszélyt a Duna áradása. Az atomerőmű telephelye semmilyen körülmények között nem kerül víz alá – mondta Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Hamvas szerint a vízügyi hatóságokkal folyamatos kapcsolatot tartanak, a folyó magas vízállása esetére kidolgozott, háromfokozatú védelmi intézkedés első szintjét életbe léptették. Mint kifejtette, a készültségi terv középpontjában nem a gát védelme áll, hiszen arra nincs szükség, hanem például a zsilipek behelyezése, az uszadék káros hatásai elleni védelem. Emlékeztetett arra: korábban is jelezték, a célzott biztonsági felülvizsgálat az erőmű ellenálló képességét vizsgálta, és arra is kitért, hogy az extrém vízállás hogyan érinti. Az eredmény azt igazolta, hogy nem fenyegeti veszély – hangsúlyozta.

Hamvas István elmondta, hogy az erőmű felőli gát magasabb, mint a túloldali, az erőmű telephelye pedig még ennél is feljebb van, ezért kijelenthető, hogy a létesítmény biztonságát, üzemképességét nem befolyásolja a prognosztizált vízszint. Ezzel egyidejűleg az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közleményben tudatta, hogy a jelenlegi ismeretek szerint június 10-én várható a folyó tetőzése Paksnál 813 centiméteres értéken, ami nem éri el a harmadfokú védelmi szintet, és alatta marad az atomerőmű térségében mértékadó 863 centiméteres árvízszintnek is. A közlés szerint a szokásostól eltérő időjárási körülmények kezelésére a Paksi Atomerőmű előre kidolgozott eljárásokkal rendelkezik.