close
Körülnéz a NAÜ Csernobilban
Atom - Egyéb

Körülnéz a NAÜ Csernobilban

Ukrajnába érkezett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége, hogy a csernobili atomerőműben folytasson vizsgálatokat.

A szakértői delegáció a februárban 12-én történt eset ügyében tájékozódik, amikor is beszakadt egy gépház teteje közvetlenül az 1986-as katasztrófában megsérült négyes blokk mellett.  A küldöttség elemzi a tetőomlás okait, illetve ellenőrzi a radioaktivitás szintjének mérési adatait. A NAÜ szakértőit a csernobili atomerőmű vezetősége kérte fel arra, hogy folytassanak független vizsgálatot a nukleáris létesítményben – közölte a Magyar Távirati iroda.

A nem működő atomerőmű gépháza az előzetes vizsgálatok szerint a rajta összegyűlt hó súlya alatt szakadt be. A hatóságok közlése alapján a radioaktivitás szintje nem emelkedett meg, a sérült négyes blokk fölött lévő szarkofágban nem keletkezett kár, és senki sem sérült meg.
Környezetvédők ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a tető beomlása a még 1986-ban emelt régi szarkofág újabb állagromlását okozhatja. Az omlásról részletesen itt olvashat!

A Csernobili atomerőmű négyes blokkja 1986 április 26-án robbant fel. A katasztrófa következtében Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország nagy területei súlyosan szennyeződtek radioaktivitással, de sugárzásból kijutott Európa jelentős területeire is, így hazánkat is elérte a radioaktív felhő. A csernobili atomerőmű felrobbanásakor több ezren haltak meg sugárfertőzésben, és máig több millióan szenvednek egészségügyi problémák miatt, a hatások máig érzékelhetőek.

A baleset után a az erőmű környékén lakó több tízezer embert, köztük Pripjaty város teljes lakosságát evakuálták, hogy soha többé ne térjenek vissza elhagyott lakóhelyükre. A lakosok máig nehezen birkóznak meg a katasztrófa emlékével.