close
Üzbegisztán szívesen látja az olajipari befektetőket
Egyéb - Gáz - Olaj

Üzbegisztán szívesen látja az olajipari befektetőket

Átalakította jogszbályrendszerét Üzbegisztán annak érdekében, hogy vonzóvá tegye az olaj- és gázipart a külföldi tőke számára, érdeklődők már vannak. Az ország 2020-ra a térség legnagyobb gázexportőrévé válhat, addig még sok tennivaló van.

Közép-Ázsia legnagyobb gázexportőrévé válhat egy napon Üzbegisztán, többek között ebben értettek egyet az ország döntéshozói nemrégiben a 17. üzbég nemzetközi olaj- és gázkonferencián, Taskentben. A 2013-2015-ben végrehajtandó fejlesztések tükrözik az USA és az EU, valamint a környező országok egyenlő arányú befektetési szándékát, mondta Savkat Mazsitov, az NHZ Üzbegnyeftyegaz vezérigazgató-helyettese. Mint hozzátette, az olajipari vállalatokra nagy vonzerővel lehet a Navoj és az Angren szabad gazdasági zóna. További tárgyalások is várhatóak a következő években, írja a Natural Gas Europe online lap.

Az üzbég gázexport növekedése az európai gázpiacra nagy hatással lehet, csakúgy, mint más közép-ázsiai országoké, mondta Luigi Iperti, az olasz-üzbég kereskedelmi kamara elnöke. Üzbegisztán az olaj- és gázpiacának nagy nyitása előtt áll, az Egyesült Államokkal pedig már jelentős kereskedelmi lépéseket hajtott végre az elmúlt tíz évben. Bár jelenleg kevesebb külföldi tőke áramlik az Üzbegisztánba, mint a Kaszpi-térség más országaiba, a befektetések pedig nem elegendőek ahhoz, hogy megemeljék az olaj- és gáztermelés mértékét, tette hozzá Eszemurat S. Kanyazov igazságügyi miniszter-helyettes. Az ország azonban az utóbbi időkben sokat tett azért, hogy megkönnyítse a külföldi tőke beáramlását, jelenleg pedig inkább védi azt, mint kizárná.

Az új szabályozások mellett új szénhidrogén-lelőhelyek felkutatása is történt, hiszen a beruházások könnyítésével több fejlesztés kaphat zöld utat. A Szovjetunió szétesése, 1992 óta Üzbegisztán 44 százalékkal növelte gáztermelését, az összes előállításnak majdnem 80 százalékát belföldön használják fel. Az export több, mint fele Oroszországba, a másik része a többi szomszédokhoz irányul.

Az sem mellékes, hogy a tervek szerint 2020-ra megtriplázandó olaj- és gázmennyiséget hogyan szállíttatja el az ország, ehhez is vannak előkészületek, de részletek nem hangzottak el.