close
A német ipari fogyasztók tartanak az atomstoptól
Atom - Blog - Egyéb

A német ipari fogyasztók tartanak az atomstoptól

A legtöbb német vállalat úgy véli, elvesztheti versenyelőnyét a kormánynak az atomerőművek leállításáról hozott döntése miatt kialakuló magasabb villamosenergia-árak következtében. A német állami tulajdonú Dena energiakutató megrendelésére végzett felmérés során az Ernst & Young 235 vállalatot és önkormányzatot kérdezett meg.

A megkérdezett vállalatok 60 százaléka a termelési költségek emelkedésére számít az energiaárak növekedése miatt. A megkérdezettek 40 százaléka szerint várható az ellátásbiztonság jelentős romlása.

A jelentés szerint a német ipar „komoly aggályait” fejezte ki a jogi és szabályozási keretekkel, az energiaellátás költségeivel és az ellátás biztonságával kapcsolatban. Jelentős különbség van az ipari és a politikai szereplők körében kialakult hangulat között, a politikusok esetében sokkal pozitívabb az energetikai rendszer átalakításának megítélése, teszik hozzá.

A SmartGridUpdate weboldal szerint Németország euró milliárdokat költene az ország távvezeték-hálózatának fejlesztésére, mert túlnyomórészt nap-és szélerőművekkel termelne villamos energiát az új szén- és gáztüzelésű erőművek mellett, melyhez állami támogatásra is szükség lesz. A Németországban kormányzó koalíció döntése szerint 2022-ig leállítják az országban üzemelő 17 atomerőművi blokkot.

A Fukushima atomerőmű balesetét követően ideiglenesen leállított hét legrégebbi reaktort, és a két éve leállított Krümmel atomerőművi blokkot nem engedik többé újraindulni. A Kümmel 2009. július 4-e óta nem üzemel, miután vészleállást okozott egy transzformátor ellenőrző és irányító hardverének meghibásodása. Hat további atomerőművi blokkot legkésőbb 2021-ig kapcsolnak le a hálózatról. A három legújabb blokkot (az 1989-ben indított Neckarwestheim-2, az 1988-as Isar-2 és a szintén 1988-as Emsland) 2022-ben állítják le véglegesen.