close
A mérőórák cseréjét is a szolgáltatók fizetik
Áram - Blog - Egyéb - Gáz - Távhő

A mérőórák cseréjét is a szolgáltatók fizetik

Az összes, a mérőórákkal kapcsolatos költség a gáz- távhő és villamos energia szolgáltatókat terheli majd a kormány döntése szerint. Fogyasztóvédelmi szempontból átvilágítják a Főgázt és „rendet tesznek” az egyébként állami cégben. Egyelőre maradnak az alapdíjak.

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a mérőórákkal kapcsolatos összes felmerülő költség a szolgáltatókat terheli – jelentette be sajtótájékoztatón Németh Szilárd (Fidesz), a rezsicsökkentés végrehajtásért felelős munkacsoport vezetője. Munkacsoportja még szerdán megkezdi a jogszabályi háttér kidolgozását. Beszámolt arról is, hogy ha szükséges, összehívják az Országgyűlés rendkívüli ülését, de lehetséges, hogy e nélkül is megoldható a változtatás. Mint mondta, az intézkedés minden típusú mérőórát érintene, és a lehető leggyorsabban kívánják bevezetni azt. A politikus szerint vizsgálják az alapdíjak kérdését, de ebben egyelőre nem született döntés.

A kormány szerdai ülésén döntött a Főgáz teljes fogyasztóvédelmi átvilágításáról is, amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közösen végez el, és amely elkészülte után a kormány elé kerül.

A Főgáz 49 százalékának az állam, 51 százalékának pedig a Fővárosi Önkormányzat a tulajdonosa. A kormány úgy döntött, hogy “épp itt az ideje megmutatni” egy ilyen 100 százalékban közösségi tulajdonban lévő szolgáltatónál, hogy minden tekintetben, minden körülmények között betartják az összes fogyasztóvédelmi szabályt és törvényt, és jóhiszeműen járnak el a fogyasztókkal szemben – jelentette ki Németh Szilárd. Hozzátette: épp itt az ideje, hogy ennél a cégnél “a tulajdonosi befolyást is latba vetve” rendet tegyenek és megvédjék a fogyasztókat.

Szintén teljes kivizsgálást rendelt el a kormány szerdán a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) az Elmű-Émász előrehozott éves közgyűlésével kapcsolatban. A Napi Gazdaság múlt kedden írt arról, hogy váratlanul korán, március 21-én tartja közgyűlését az Elmű-Émász, és egyes vélemények szerint a korai időponttal biztosíthatja a két áramszolgáltató, hogy április elejéig, a választásig kifizethesse osztalékát. Az ügyben a MEKH előrehozott adatbekérést kezdeményezett a Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Nyrt.-nél és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt.-nél.