close
Az Alstom is beszállna a paksi bővítésbe
Atom - Egyéb

Az Alstom is beszállna a paksi bővítésbe

Nukleáris erőművi berendezések fejlesztése terén meglévő fél évszázados tapasztalatára és a világ egyik legszélesebb atomerőművi portfóliójára alapozva szállítana turbina szigeteket az Alstom a Paksi Atomerőmű új blokkjaihoz.

Az Alstom, a világ atomerőműveinek 40 százalékába szállított már berendezéseket és a világon jelenleg üzemelő atomerőművek 30 százalékában a vállalat által gyártott turbinaszigetek termelik az elektromos áramot. A Paks II-re tervezett turbinaszigetek szállításának elnyerése esetén, nemzetközi kompetenciája és háttere mellett, az Alstom a több mint 60 fős magyar Erőmű Szerviz egységének szakértelmére, valamint az ugyancsak budapesti gőzturbina K+F részlegének kapacitására is építene.

Az Alstom által kifejlesztett alacsony fordulatszámú ARABELLE típusú gőzturbina kerül telepítésre többek között a világ legnagyobb teljesítményű atomerőművi blokkjában is, az 1.750 MW teljesítményű Flamanville-i atomerőműben. A rekorder turbina és a generátor 70 méter hosszú egységet alkot, az 1.100 tonnás turbina forgórészének átmérője 6,5 méter. A világ legnagyobb teljesítményű turbinának megépítése mellett az Alstom szállította a turbinaszigeteket az összes, 19 franciaországi atomerőműben üzemelő 58 nukleáris blokkhoz.

„Nemzetközi piacvezető pozíciónkra, hazai erőmű szerviz csapatunkra, valamint budapesti gőzturbina K+F központunkra alapozva, sikeres pályázat esetén vállalatunk készen áll a Paksi Atomerőmű két új blokkjához turbinaszigetek szállítására és későbbi karbantartására egyaránt” – mondta Deák László az Alstom Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Számításaink szerint, egy ilyen megbízás csak a mi vállalatunknál 200-300 új munkahely létrehozásával járna, azonban hazai partnereink bevonásán keresztül ez a szám a többszörösére is nőhet” – tette hozzá az igazgató.

Az Alstom-nak jelentős tapasztalata van orosz atomerőművi blokkokra épülő turbinaszigetek gyártásában, mert még 2007-ben létrehozott egy vegyesvállalatot a Rosatom leányvállalatával, az Atomenergomash-sal. A vegyesvállalat az orosz technológiával külföldön épülő atomerőművekhez tervez, gyárt és szállít ARABELLE típusú turbinára épülő turbina szigeteket szerte a világban.

Az Alstom a nukleáris erőművek számára nyújtott szerviz és karbantartás terén is vezető szerepet tölt be. Szakemberei eddig 103 nukleáris blokk 257 gőzturbináján végeztek „retrofit”-ot, azaz teljes körű felújítást és teljesítménynövelést. Az Alstom neve nem ismeretlen a magyar erőművek üzemeltetői előtt sem. A cég hazai erőműszerviz csapata számos megbízást teljesített már többek között a Mátrai, a Csepeli, a Dunamenti és a Tiszai erőművekben. A budapesti Erőmű Szerviz üzletág a hagyományos, szén és gáztüzelésű erőművek szerviz és karbantartási tevékenysége mellett a csehországi, Temelini Atomerőműben valamint a Paksi Atomerőmű számára is dolgozott és dolgozik. Ez utóbbiban jelenleg az erőmű összes, 9 darab generátorának felújítását végzi.

„Az elkövetkezendő 5-10 évben összesen 200-250 MW gyorsforgású gőzturbina kapacitás létesítésére számítok Magyarországon. Annak érdekében, hogy ezt a növekvő hazai és nemzetközi igényt kielégíthessük, Ipari Gőzturbina Fejlesztő Központunk létszámának megduplázását tűztük ki célul 2016-ig” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A gyorsforgású gőzturbinák sikerét jól tükrözi, hogy magyar szakemberek bevonásával, az Alstom már több különböző típusú, például gázzal és megújuló energiaforrással működő erőmű számára értékesített ebből a turbina típusból. A budapesti Ipari Gőzturbina Fejlesztő Központ tervezett már turbinákat többek között a sengkangi (Indonézia 65 MW) és cseljabinszki (Oroszország, 106 MW) erőművek számára. Mindemellett az Alstom Ipari Gőzturbinák üzletága szállította az energiatermelő berendezéseket a Crescent Dunes naperőműhöz (Egyesült Államok, 110 MW), és a Los Humeros geotermikus erőműbe (Mexikó, 25 MW) is.