close
Szabadáras lett az üzemanyag Horvátországban
Egyéb - Olaj

Szabadáras lett az üzemanyag Horvátországban

Csütörtökön lépett életbe Horvátországban a kőolajszármazékokról szóló törvény, amelynek értelmében az olajipari vállalatok szabadon határozhatják meg az üzemanyagok árát.

A horvát köztelevízió (HRT) csütörtöki híradásában megjegyzi, hogy az üzemanyagárakat naponta akár többször is változtathatják a benzinkutakon. Az illetékes minisztérium azonban továbbra is rendelkezik olyan törvényi felhatalmazással, hogy szükség esetén bele tudjon avatkozni az üzemanyagok árának alakulásába. Ez utóbbira csak vészhelyzetben és az üzemanyagpiacon keletkező káosz esetén kerülhet sor.

A HRT szerint az INA üdvözli az új szabályozást, mivel ez a gyakorlat az EU több országában már létezik, például Ausztriában, Németországban vagy Franciaországban. A kereslet-kínálat logikája alapján a piac a legjobb szabályozó az árak meghatározásában. A HRT szakemberekre hivatkozva megjegyzi, hogy az új törvény életbelépésével új befektetések is létrejöhetnek, illetve hosszabb távon pozitív hatással lehet a horvát gazdaságra.