close
Orbán válaszolt Barrosónak Paksról
Atom - Egyéb

Orbán válaszolt Barrosónak Paksról

Az egész Európai Unió energiabiztonságának növeléséhez járul hozzá a hosszú távú magyar-orosz együttműködés a nukleáris energia területén – írta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének címzett levelében.

A levélben a kormányfő azt írta José Manuel Barrosónak, hogy a magyar hatóságok folyamatosan tájékoztatják a bizottságot a két ország közötti együttműködési megállapodás végrehajtásáról. A megállapodást a vonatkozó uniós szabályok figyelembe vételével dolgozták ki, és külön kitérnek benne Magyarország uniós tagállamként vállalt kötelezettségeire – közölte. Hozzátette: Magyarország tisztában van azzal, hogy tájékoztatnia kell a bizottságot, és időben eleget is tesz e kötelezettségének. Brüsszelben már kjorábban megkezdődött a paksi megállapodás vizsgálata.

Januárban Sabine Berger, Günther Oettinger energiaügyi biztos szóvivője közölte, hogy az Európai Bizottság sosem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e tendert kiírni a paksi atomerőmű kapacitásának bővítésére, de szakértők megvizsgálják majd a magyar-orosz megállapodás közbeszerzési vonatkozásait. Berger akkor azt is tudatta, hogy Magyarország eleget tett kötelezettségének, és időben eljuttatta Brüsszelbe az atomenergia békés felhasználása terén kötendő magyar-orosz együttműködési megállapodás tervezetét.

A teljes levél ITT olvasható!