close
Csendes Szurgutnyeftyegaz
Egyéb - Gáz

Csendes Szurgutnyeftyegaz

A Mol ĂşjdonsĂźlt nagytulajdonosa, a Szurgutnyeftyegaz a jelek szerint nem kĂŠr az Ăźgylet hazai tĂĄncrendjĂŠből – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

 

A Mol ĂśtĂśdĂŠt megvĂĄsĂĄrlĂł orosz Szurgutnyeftyegaz az Ăźgylet kapcsĂĄn tovĂĄbbra is hallgat. A Mol legnagyobb egy kĂŠzben lĂŠvő, 21,3 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnypakettjĂŠt a mĂşlt hĂłnap elejĂŠn megszerző orosz olajvĂĄllalat ugyanis tovĂĄbbra sem vĂĄlaszol a Magyar Energia Hivatalnak (MEH) a rĂŠszvĂŠnyeseket, illetve a vezető tisztsĂŠgviselők kilĂŠtĂŠt firtatĂł kĂŠrdĂŠseire. A MEH azĂŠrt tehetett fel tisztĂĄzĂł jellegű kĂŠrdĂŠseket a Szurgutnyeftyegaz felĂŠ, mert a 21,3 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnycsomag a stratĂŠgiainak szĂĄmĂ­tĂł Molban elĂŠri azt a szintet, amikor erre a magyar ĂĄllamot kĂŠpviselő MEH-nek mĂĄr joga van. Úgy tudjuk, a MEH-nĂŠl tovĂĄbbra is hatĂĄridő nĂŠlkĂźl vĂĄrjĂĄk a vĂĄlaszt. Érdemi adatok nĂŠlkĂźl viszont nem “veszik tudomĂĄsul” a tulajdonszerzĂŠst. Emiatt viszont a Szurgutnyeftyegaz nem kerĂźlhet bele mĂŠg a Mol rĂŠszvĂŠnykĂśnyvĂŠbe sem, hivatalosan nem lehet jelen ĂŠs nem szavazhat a kĂśzgyűlĂŠsen. Noha az Ăşj orosz tulajdonos e tĂĄrgyban eddig nem nyilatkozott, ottani ĂŠrtesĂźlĂŠsek szerint a Szurgutnyeftyegaz sajĂĄt adatait ilyen mĂŠlysĂŠgben nem kĂ­vĂĄnja kĂśzĂślni.

Az egyik ilyen sarkalatos dokumentum lenne a rĂŠszvĂŠnykĂśnyv, ami a Mol esetĂŠben pĂŠldĂĄul nyilvĂĄnos. Ám mĂŠg ha meg is szereznĂŠ a Szurgutnyeftyegaz a MEH-engedĂŠlyt, a Molban Ăşjabb akadĂĄlyt kellene legyőznie. Ahhoz ugyanis, hogy egy esetleges kĂśzgyűlĂŠsen ne korlĂĄtozzĂĄk szavazati jogait, a Mol igazgatĂłsĂĄgĂĄt pontosabban kĂśrĂźl nem hatĂĄrolt mĂłdon kellene meggyőzniĂźk tulajdonosi hĂĄtterĂźk ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgĂĄrĂłl. (E tĂĄrgyban akĂĄr a Szurgutnyeftyegaz, akĂĄr a Mol esetĂŠben is felmerĂźlhet, hogy tulajdonosai “mĂśgĂśtt” mĂĄsok ĂĄllnak, de ennek bizonyĂ­tĂĄsa komoly, akĂĄr nemzetbiztonsĂĄgi jellegű nyomozĂĄst is szĂźksĂŠgessĂŠ tenne.)

BeĂĄllni lĂĄtszanak tehĂĄt azok a frontvonalak, amelyek a tulajdonszerzĂŠskor az orosz vevő, valamint az ezĂşttal egy vĂŠlemĂŠnyen lĂŠvő magyar kormĂĄny ĂŠs a Mol kĂśzĂśtt kialakultak. SzakĂŠrtők szerint a Szurgutnyeftyegaz jogosult lesz osztalĂŠkra – erről idĂŠn a kĂśzgyűlĂŠs az igazgatĂłsĂĄg javaslatĂĄra lemondott -, ĂŠs “pĂŠnzĂźgyi befektetőnek” tekintik. Érdemi kapcsolatot egyĂŠbkĂŠnt az orosz cĂŠg a Mol igazgatĂłsĂĄgĂĄval sem vett fel.