close
Déli Áramlat: mire lesz joga az ENI-nek?
Egyéb - Gáz

Déli Áramlat: mire lesz joga az ENI-nek?

Csak OlaszorszĂĄgban kereskedhet majd az ENI a DĂŠli Áramlat gĂĄzĂĄval, vagy mĂĄshol is? Az olasz cĂŠg egyezkedik a Gazprommal, vitĂĄjuk lassĂ­thatja a beruhĂĄzĂĄs előkĂŠszĂźleteit ĂŠs lĂŠpĂŠselőnyt ad a rivĂĄlis NabuccĂłnak. A jĂśvő hĂŠten Szocsiban egyĂźttműkĂśdĂŠsi megĂĄllapodĂĄst kellene alĂĄĂ­rniuk a majdani tranzit orszĂĄgoknak.

NÊzeteltÊrÊs tåmadt a DÊli Áramlat gåzvezetÊk projekt tulajdonosai, az orosz Gazprom Ês az olasz ENI kÜzÜtt arról, milyen szerep jusson az olasz partnerre a vållalkozåsban, idÊz egy olasz kormånyforråst a Reuters. A Gazprom vezette konzorcium orosz, kaszpi tÊrsÊgbeli Ês kÜzÊp-åzsiai gåzt hozna Európåba. A Nabucco rivålisånak szåmít, amely szintÊn az európai gåzellåtåst javítanå, de úgy, hogy kÜzben csÜkkenne a fÜldrÊsz kitettsÊge az orosz szållítåsoknak.

 

Az ENI ĂŠs a Gazprom ugyan 50-50 szĂĄzalĂŠkos tulajdonos abban a tĂĄrsasĂĄgban, amely a DĂŠli Áramlat megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄnyĂĄt fogja elkĂŠszĂ­teni, az azonban mĂĄig nem dőlt el, mi lesz az ENI szerepe a tĂŠnyleges projektben. Az olasz kormĂĄnyforrĂĄs szerint az ENI maga szeretne kereskedni a cső ĂĄltal szĂĄllĂ­tott gĂĄzzal azokban az orszĂĄgokban, amelyeken az ĂĄthalad, a Gazprom viszont csak arra adna jogot partnerĂŠnek, hogy OlaszorszĂĄgba juttasson gĂĄzt ĂŠs beszĂĄlljon a vezetĂŠk ĂźzemeltetĂŠsĂŠbe. (Vagyis az utĂłbbin keresztĂźl tranzitdĂ­jat kapna az ENI – a szerk.) A Reuters forrĂĄsa szerint mĂĄr folynak a tĂĄrgyalĂĄsok arrĂłl, hogy az ENI rĂŠszt vegyen a projekt mĂĄsodik szakaszĂĄban is, a Gazprom eredeti szĂĄndĂŠka ellenĂŠre. Az ENI nem nyilatkozott, a Gazprom szĂłvivője kĂŠsőbb talĂĄn reagĂĄl a kĂŠrdĂŠsĂŠre.

 

TalĂĄn halad az Ăźgy mĂĄjus 15-ĂŠn, amikor az olasz ĂŠs az orosz miniszterelnĂśk Szocsiban talĂĄlkozik. Ezt megelőzően ĂĄprilisban tĂĄrgyalt Silvio Berlusconi ĂŠs Vlagyimir Putyin, megbeszĂŠlĂŠsĂźk utĂĄn egy olyan kĂśzlemĂŠny volt vĂĄrhatĂł a hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg szerint, hogy tĂśrlik a DĂŠli Áramlat projektet az olaszorszĂĄgi AbruzzĂłban tĂśrtĂŠnt fĂśldrengĂŠs miatt.

 

A mostani nĂŠzeteltĂŠrĂŠs a legutĂłbbi azok kĂśzĂśtt, amelyek lassĂ­tjĂĄk a projektet, amely egyĂŠbkĂŠnt gyorsabbnak Ă­gĂŠrkezik a gĂĄzforrĂĄs problĂŠmĂĄkkal szembe nĂŠző NabuccĂłnĂĄl. MindazonĂĄltal a Reuters forrĂĄsa szerint a rĂŠszletek tisztĂĄzatlansĂĄga fĂŠnyĂŠben kĂŠrdĂŠses, hogy a jĂśvő heti szocsi talĂĄlkozĂłn alĂĄĂ­rjĂĄk-e a tranzit orszĂĄgok a DĂŠli Áramlattal kapcsolatos egyĂźttműkĂśdĂŠsi megĂĄllapodĂĄst. A szerbiai Srbijagas biztosan alĂĄĂ­rja, ezt a szerbiai energia minisztĂŠrium tette tegnap kĂśzzĂŠ. SzlovĂŠniĂĄbĂłl viszont kĂŠpviselőt sem kĂźldenek Szocsiba. Az ENI ĂŠs a Gazprom mĂŠg 2007-ben Ă­rt alĂĄ szĂĄndĂŠknyilatkozatot a DĂŠli Áramlat beruhĂĄzĂĄsrĂłl. A cső a Fekete-tenger alatt ĂŠrnĂŠ el BulgĂĄriĂĄt, SzerbiĂĄt ĂŠs SzlovĂŠniĂĄt, majd AusztriĂĄt. (A Reuters nem emlĂ­tette az olaszorszĂĄgi leĂĄgazĂĄst ĂŠs a magyarorszĂĄgi rĂŠszt, amelyen keresztĂźl AusztriĂĄba ĂŠr el a cső.)