close
Tulajdonosváltás az Emfesz-nél
Egyéb - Gáz

Tulajdonosváltás az Emfesz-nél

Orosz lapértesülések szerint a svájci székhelyű RosGas lett az Emfesz kft. tulajdonosa. A Vedomosztyi értesülését megerősítette Gallyas Igor, a a magyar gázkereskedő társaság kommunikációs szakértője. Hangsúlyozta: napokon belül létrejöhet a cég új szállítási szerződése is.

 

Az Emfesz múlt hét óta nem kap Ukrajna felől gázt, azóta információink szerint – az eddig lekötött fűtőanyagnál jóval drágább – kiegyenlítő gáz beszerzésével biztosítja a fogyasztói ellátását. A szállítás megszakadása a januári orosz-ukrán gázkrízisre vezethető vissza, ennek lezárásakor ugyanis a két ország abban állapodott meg, hogy a kereskedelmi láncból kihagyja az eddigi importáló vállalatot, a Rosukrenergót. Márpedig az Emfesznek 2015-ig érvényes szállítási szerződése volt ezzel a társasággal. Ráadásul a Rosukrenergo 50 százalékát birtokló ukrán milliárdos, Dimitrij Firtas tulajdonát képezte eddigi a magyarországi szolgáltató.

A Vedomosztyi mindemellett arról is értesült, hogy a RosGas rövidesen továbbadhatja az Emfeszt az Overgas gázkereskedő cégnek. Ez a társaság félig a Gazprom, félig pedig Szaso Doncsev bolgár üzletember kezében van. – Minden cég érdekel, amely gázelosztással foglalkozik Európában. Az Emfesz kérdését még nem viszgáltuk – idézte az orosz lap Doncsev szavait.

Az Emfesz eddigi tulajdonosa, a ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding ugyanakkor csütörtökön közleményben közölte: továbbra is önmagát tekinti az Emfesz törvényes tulajdonosának, mivel a gáztársaság részvényei egy “tisztességtelen ügylet” eredményeképpen kerültek a RosGas tulajdonába. A közlemény kiemeli: a Mabofi nem tudott a tranzakcióról, így beleegyezését sem adta a részvények átadásához.A Mabofiközlésealapján nincs információ arról, hogy ki a RosGas-nál az ügylet haszonélvezője, de a svájci bejegyzésű cég egyik igazgatója az a Gazda Tamás magyar jogász, aki korábban az Emfesz alkalmazásában állt, közvetlenül az Emfesz-vezérigazgató Góczi István irányítása alatt. A Mabofi szerint Góczi István hajtotta végre a tranzakciót, mivel egy 2004. októberi döntés első fokon őt hatalmazza fel az Emfesz adás-vételének végrehajtására.