close
Két új gázerőművet épít a CEZ Csehországban
Áram - Egyéb

Két új gázerőművet épít a CEZ Csehországban

KĂŠt egyenkĂŠnt 800 megawattos gĂĄzerőművet ĂŠpĂ­t CsehorszĂĄgban a Cseh Energetikai Művek (CEZ). Az ĂŠszak-csehorszĂĄgi Poceradyban vĂĄrhatĂłan 2012-ben, mĂ­g a kĂśzĂŠp-csehorszĂĄgi MelnĂ­kben 2015-ben helyezik Ăźzembe az Ăşj erőműveket – kĂśzĂślte Daniel Benes, a CEZ Ăźgyvezető igazgatĂłja.

Az Ăşj gĂĄzerőművek az időkĂśzben leĂĄllĂł szenes erőműveket fogjĂĄk helyettesĂ­teni. Egy-egy gĂĄzerőmű ĂŠrtĂŠke mintegy 18,5 milliĂĄrd korona. A CEZ mĂĄr tavaly kĂśzĂślte, hogy a kĂśzeljĂśvőben legalĂĄbb 50 milliĂĄrd koronĂĄt kĂ­vĂĄn fordĂ­tani az Ăşj gĂĄzerőművek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠre.

Egyelőre nem tudni, hogy a CEZ hĂĄny ilyen erőművet tervez ĂŠpĂ­teni. Az emlĂ­tett kĂŠt gĂĄzerőművĂśn kĂ­vĂźl a cĂŠg jelezte, hogy ÚstĂ­ nad Labemben is ĂŠpĂ­tene egyet, mĂ­g egy kĂśzĂśs projekten is dolgozik a rĂŠszben szĂŠnbĂĄnyĂĄszattal is foglalkozĂł KKCG holdinggal egyĂźttműkĂśdve. Enneik rĂŠszletei azonban nem ismeretesek. KorĂĄbban bejelentettĂŠk, hogy a CEZ a MOL-lal egyĂźtt SzlovĂĄkiĂĄban ĂŠs MagyarorszĂĄgon is ĂŠpĂ­t egy-egy gĂĄzerőművet.

“MiutĂĄn 2013-tĂłl kezdve a CEZ-nek mĂĄr fizetnie fog kelleni az emissziĂłs kvĂłtĂĄkĂŠrt, ami nyilvĂĄn nem kevĂŠs pĂŠnzĂŠbe fog kerĂźlni, logikus, hogy az elĂśregedő szenes erőműveket gĂĄzerőművekkel akarja felvĂĄltani” – nyilatkozta a tervekkel kapcsolatban Petr NovĂĄk, az Atlantik FT elemző ĂźgynĂśksĂŠg szakĂŠrtője. A piaci szakĂŠrtők szerint a CEZ-nek nem kell attĂłl tart5ania, hogy a jĂśvőben esetleg problĂŠmĂĄi a fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokkal. 

“CsehorszĂĄg ezen a tĂŠren jĂłl be van biztosĂ­tva. FĂśldgĂĄzt tud szĂĄllĂ­tani keleti ĂŠs nyugati irĂĄnybĂłl is. Ezt bizonyĂ­totta a januĂĄri gĂĄzvĂĄlsĂĄg is, amely a cseh piacot gyakorlatilag egyĂĄltalĂĄn nem ĂŠrintette” – mutatott rĂĄ Oldrich Petrzila, a CeskĂĄ plynĂĄrenskĂĄ gĂĄzipari cĂŠg kĂŠpviselője.

Â