close
Gázban erősít a szaúdi királyság
Egyéb - Gáz

Gázban erősít a szaúdi királyság

Nincs elĂŠg gĂĄza a szaĂşdi kirĂĄlysĂĄgnak, mert ahhoz szinte kizĂĄrĂłlag az
olajtermelés melléktermékeként jut. Így a felhozott gáz mennyisége
hullĂĄmzik, az utĂłbbi időben pedig sőt csĂśkken is, hiszen a gyenge
olajkereslet miatt az orszåg visszafogta olajtermelÊsÊt is. Ám most
lĂŠpett az ĂĄllami Aramco olajcĂŠg: gĂĄzfeldolgozĂł Ăźzemet ĂŠpĂ­t, amelyben
mĂĄr kizĂĄrĂłlag gĂĄzt termelő szĂŠnhidrogĂŠn mezők gĂĄzĂĄt fogja feldolgozni.
A tĂĄrsasĂĄgnĂĄl nĂŠhĂĄny napja Ăşj elnĂśk-helyetteseket neveztek ki.

A szaĂşdi Aramco olajcĂŠg a jĂśvőben nagyobb figyelmet szĂĄn gĂĄztermelĂŠsĂŠnek. Eddig jĂłrĂŠszt csak olajtermelĂŠse mellĂŠktermĂŠkekĂŠnt hozott fel gĂĄzt. Ma is ez a meghatĂĄrozĂł, de ez tĂśbb okbĂłl is problĂŠmĂĄs. Az Ă­gy kinyerhető gĂĄz ugyanis mĂĄra kevĂŠssĂŠ vĂĄlt az orszĂĄg lakossĂĄgi ĂŠs ipari, főkĂŠnt ĂĄramtermelĂŠsi gĂĄzigĂŠnye nĂśvekedĂŠse miatt, mĂĄsrĂŠszt kevĂŠs is, hiszen az orszĂĄg olajtermelĂŠsĂŠt hatĂŠves mĂŠlypontra, napi 8 milliĂł hordĂłra csĂśkkentette a kirĂĄlysĂĄg a megcsappant olajigĂŠny miatt. Így mĂĄra lĂŠnyegĂŠben gĂĄz nĂŠlkĂźl maradt az orszĂĄg. RĂĄadĂĄsul erősen hullĂĄmzik is az olajtermelĂŠs mellĂŠktermĂŠkekĂŠnt kinyerhető gĂĄz mennyisĂŠge. Igaz, a kereslet a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg miatt kissĂŠ a gĂĄzigĂŠny is esett, Ă­rja a Reuters.

Az ĂĄllami olajtĂĄrsasĂĄg most bejelentette, hogy gĂĄzĂźzemet ĂŠpĂ­t a Moneefa olajmező mellett. A lĂŠtesĂ­tmĂŠny napi egymilliĂĄrd kĂśblĂĄb (35 ezer kĂśbmĂŠter) szĂŠnhidrogĂŠn feldolgozĂĄsĂĄra lesz kĂŠpes. Az Ăźzemben a tĂĄrsasĂĄg Ăşjonnan felfedezett, part menti gĂĄzmezője gĂĄzĂĄt fogjĂĄk finomĂ­tani, ezek az Arabiyah ĂŠs a Hasbah mezők, jelentette be az Aramco egyik Ăźgyvezető igazgatĂłja. HangsĂşlyozta, hogy nagyon komoly gĂĄz felfedĂŠsről van szĂł.

Az Arabiyah-n ĂŠs a Hasbah-on januĂĄrban indult a termelĂŠs, s ez mĂĄr ĂśnĂĄllĂł, tehĂĄt nem olaj felhozatalĂĄhoz kĂśtĂśtt gĂĄzbĂĄnyĂĄszat. Napi mintegy 1,8 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt hoznak fel a Middle East Economic Survey mĂĄrciusi hĂ­re alapjĂĄn, amelyből az Upstream Online idĂŠz. UtĂłbbi az Aramco honapjĂĄrĂłl azt olvasta le, hogy az Arabiyah-1 kĂşt a teszt sorĂĄn napi 41,1 milliĂł kĂśblĂĄb gĂĄzt adott, a Hasbah-16 pedig 62,1 milliĂł kĂśblĂĄbat. Az Ăşj gĂĄzlelőhelyek felfedezĂŠsĂŠről januĂĄrban beszĂŠlt Ali al-Naimi szaĂşdi olajminiszter. Az Aramco elsőkĂŠnt a Karan gĂĄzmezőn indĂ­tott ĂśnĂĄllĂł, tehĂĄt nem olajtermelĂŠshez kĂśtĂśtt gĂĄztermelĂŠst. A part menti lelőhely kiaknĂĄzĂĄsĂĄra februĂĄrban nyert megbĂ­zĂĄst.

Néhány napja egyébként közzétette a társaság, hogy megújult a vezetése. Április 30-i hatállyal több új elnök-helyettest is kineveztek. Khaled A. Al-Buraik ezentúl a cég ügyeiért felel, Dawood M. Al-Dawooda a marketingért, az ellátásáért és a vegyes vállalatokért, Zuhair A. Al-Hussain a fúrásért és a termelésért, Majid Y. Al-Mugla a projektet irányításért, Ahmad A. Al-Sa‘adi a vezetékekért, az elosztásért és a terminálüzemeltetésért, végül Saad A. Al-Turaiki a déli olajterületekért.