close
Viszonylag csekély Fukusima egészségügyi hatása
Atom - Egyéb

Viszonylag csekély Fukusima egészségügyi hatása

Amerikai sugárzási szakértők szerint az összegyűjtött radiológiai adatok alapján a Fukushima-Daiichi atomerőmű 2011. márciusi balesetének sugáregészségügyi hatásai nagyon kicsik lesznek mind a lakosságra, mind az elhárítókra nézve.

Kathryn Higley, az Oregon Egyetem nukleáris tanszék sugáregészségügy professzorának egy konferencián elhangzott kijelentése szerint a várakozások arra mutatnak, hogy a hatások valóban nagyon kicsik lesznek. Elmondta, a tudomány érti, hogy a sugárzó izotópok hogyan terjednek a környezetben és hogyan, milyen útvonalon okoznak sugárterhelést az embereknek. Ez lehetővé teszi az emberek besugárzásának megakadályozását is – írta a NucNet.

Higley szerint a Fukushima környékén azonnal végrehajtott kimenekítés és az élelmiszerek korai monitorozása lecsökkentette a lakosság terhelését, és a japán hatóságok ezzel megakadályozták a lakosság nagy besugárzását.

Robert Gale, a londoni Imperial College vendégprofesszora rámutatott, hogy habár csaknem húszezer ember halhatott meg a 2011. márciusi Tohoku földrengésben és az azt követő cunamiban, egyikük sem a Fukushima-Daiichi atomerőmű balesetének sugárzási következményei miatt. Gale bemutatta az atomerőmű közelében lakó 10000 ember által elszenvedett legnagyobb becsült dózisokat:
– 5800-an kevesebb mint 1 mSv (millisievert dózist kaptak),

– 4100-an kaptak 1-10 mSv dózist,

– 71-en 10-20 mSv között,

– ketten kaptak 20-23 mSv között.

Összehasonlításképpen elmondta, hogy egy átlagos USA állampolgár éves összes, háttérsugárzásból származó dózisa mintegy 3,1 mSv. Az összehasonlítás lehetővé teszi a lakosság számára is, hogy megértse, milyen mértékekről van szó. Az elszenvedett dózisok rendkívül csekély mértékben, mintegy 0,001 százalékkal növelik az adott japán ember kockázatát, hogy rákban hal meg és 0,001 százalékkal, hogy rákban megbetegszik. Ez a mérték pedig gyakorlatilag kimutathatatlan.

Ezt erősítette meg John Boice professzor is a Vanderbilt Egyetemről, aki egyben a Nemzeti Sugárvédelmi és Sugárzásmérési Tanács elnöke: szerinte nincs esély arra, hogy a rákos megbetegedésekben a Fukushima miatti eltérést kimutassák.

Ennek ellenére a japán kormány számos széleskörű tanulmányt végeztet a sugárterhelés felmérésére, hogy csökkentsék a japán emberek aggodalmát és biztosítsák biztonságuk felől az embereket.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.