close
Az Areva együttműködési szerződést írt alá több cseh vállalattal
Atom - Egyéb

Az Areva együttműködési szerződést írt alá több cseh vállalattal

Az Areva több együttműködési szerződést írt alá cseh vállalatokkal, a cég lehetséges cseh EPR (European Pressurized Water Reactor – Európai Nyomottvizes Reaktor) projektjei, többek közt a Temelin atomerőmű 3. és 4. blokk megvalósításának részeként.

Az Areva szerint az érintett vállaltokat előzetesen minősítették az új beszállítókra vonatkozó eljárás szerint. Az Areva az EPR-rel pályázik a CEZ cseh szolgáltató temelini atomerőmű-projektjére. A temelini atomerőmű 3. és 4. blokkjának megépítésére kiírt pályázatra három nukleáris beszállítót hívtak meg, és a tervek szerint még idén kiválasztják a sikeres pályázót.

A három beszállító a Westinghouse az AP1000 blokkal, az Areva az EPR-rel, és a Skoda, az Atomsztrojekszport és a Gidropressz által létrehozott konzorcium a MIR (Modernised International Reactor) 1200 blokkal. Márciusban az Areva már több lengyel vállalattal is tárgyalt a potenciális EPR építésről “Lengyelországban és azon túl”.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.