close
Jelentős beruházások kellenek az európai energetikai infrastruktúrába
Áram - Atom - Egyéb - Emisszió

Jelentős beruházások kellenek az európai energetikai infrastruktúrába

Az európai energetikai infrastruktúrának jelentős beruházásokra, többek között új átviteli hálózatokra és a meglévő vezetékek felújítására lesz szüksége, ha teljesíteni akarja az energiapolitikai és klímavédelmi céljait – hangzott el egy konferencián.

A februárban Brüsszelben tartott rendezvényen, amelynek célja az Európai Bizottság 2050-ig szóló energia útitervének megvitatása volt, elhangzott, hogy a létező infrastruktúra jelentős része elavult, és hogy az EU-nak világos stratégiát kell kialakítania a beruházások finanszírozására, a projektek sokkal pontosabb elemzésével – írta a NucNet.

A konferencián egy szakértői testület felszólította a Bizottságot, hogy biztosítsa az EU politika érvényesítését azzal, hogy nagyobb koherenciát és átláthatóságot mutat az útiterv céljaival kapcsolatban. A testület egyik tagjaként Konstantin Staschus, a Villamosenergia-átviteli Rendszer Üzemeltetők Európai Szövetségének (European Network of Transmission System Operators for Electricity – ENSTO-E) főtitkára azt mondta a NucNetnek, hogy az ENSTO-E szerint 42000 km új átviteli vezeték építésére van szükség, amely az első öt évben mintegy 23-28 milliárd eurós költséggel, majd a következő tíz évben durván 100 milliárd euró költséggel járna.

A főtitkár arról is beszámolt, hogy az ENSTO-E most készül 2012-es hálózati fejlesztési terveinek közzétételére, és az előzetes adatok szerint az átviteli fejlesztési beruházások hajtómotorja továbbra is a megújuló energia integrációja, a piaci integráció és az ellátásbiztonság megőrzése marad.

A főtitkár szerint az áprilisban megjelenő másik tanulmányuk szerint Európában a következő 15 évben tovább nő az atomerőművi villamosenergia-termelés, mivel az országok várhatóan új reaktorokba és a meglévőkbe is befektetnek. Ez az előrejelzés már a legújabb energiapolitikai fejleményeket, például a német atomerőmű-leállításokat is figyelembe veszi.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.