close
Trendváltás: nőhet az északi-tengeri olajtermelés
Egyéb - Olaj

Trendváltás: nőhet az északi-tengeri olajtermelés

Áprilisban végre újra nőhet az olajtermelés az Északi-tengeren. Ennek köszönhetően talán olcsóbb lesz az olaj, s talán esnek az éppen holnaptól rekord szintre ugró hazai üzemanyag-árak is.

Áprilisban újból nőhet az északi-tengeri olajtermelés, ami azért fontos, mert ezzel egy lefelé tartó trend szakad meg. A többlet az Oseberg és az Ekofisk területekről való, nagyobb kiszállításnak köszönhető egy jelentés szerint. Március elején még napi 2,18 millió hordós északi-termelést termelést jósoltak, ma már 2,26 millió hordón áll a becslés azon gyűjtés alapján, amelyet a Reuters végzett el a bejelentett szállítási tervekből. Az Oseberg és az Ekofisk lelőhelyek mellett a DUC és a Statfjord is több olajat ad áprilisban.

Az északi-tengeri forties olajminőség ára, amely a brentnél általában magasabb, a múlt héten tavaly szeptember óta nem tapasztalt magasságba emelkedett, főleg az erős ázsiai kereslet és néhány kiszállítás késése miatt. A múlt héten hordónként 1,95 dollár volt a különbség a két olajminőség ára között.

A Citigroup elemzői felhívják a figyelmet, hogy míg az északi-tengeri kiszállítások nőni fognak áprilisban, a múlt hónapban estek, ahogyan az oroszországiak, az angolaiak és a nigériaiak is, ami miatt megemelkedtek az év egészére vonatkozó olajár előrejelzések. Azonban figyelembe véve a 12 északi-tengeri olajminőség – köztük az asgard, az alvheim ésa grane – áprilisi termelés-növekedését, megfordulni látszik az ez év elején feltételezett, 2012-es trend.

A múlt héten öthavi csúcsra szökött forties ár, ami – az ázsiai olajigény hatásával kombinálva – újból felvetette azokat az európai aggodalmakat, mely szerint tovább csökken az európai finomítók amúgy is borotvaélen táncoló haszonrése. E téren nem jósol semmi jót a Citigroup elemzője, aki szerint az olajpiac erős marad, ez európai finomítók nehézségei pedig megmaradnak.

A brent, a forties, az oseberg és az ekofisk olajak együttes átlagos termelése a márciusi napi 991 ezer hordóról áprilisra 1,01 millió hordó lehet. A brentet alkotó kilenc olajfajta áprilisi termelése 4 százalékkal lehet magasabb a márciusinál, és12 százalékkal magasabb az előző hónapban áprilisra feltételezettnél.

Az olaj múlt heti drágulását, és a forint gyengülését megérezte a hazai üzemanyag-piac is. Holnaptól újból nő a Mol nagykereskedelmi ára, a piacvezető társaság lépését a többi forgalmazó is követni fogja. A szerdai emelkedés egyben abszolút árrekordot is jelent, amibe belejátszott a forint gyengülése is. Csak remélhető, hogy a fenti, termelésnövelési hírnek lesz olyan hatása az olajárakra, amelyek alapján áprilisban eshetnek a hazai üzemanyagárak.