close
Üzbegisztán is kedvet kapott a gázáremeléshez
Egyéb - Gáz

Üzbegisztán is kedvet kapott a gázáremeléshez

TĂźrkmenisztĂĄn utĂĄn ÜzbegisztĂĄban is Ăśsszegyűltek a piaci Êrvek amellett, hogy magasabb gĂĄzszĂĄmlĂĄt nyĂşjtsanak be az orosz Gazpromnak, amelynek tavaly 9 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt adtak el, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 100 dollĂĄrĂŠrt. 

A jĂśvő ĂŠvtől tĂśbb pĂŠnzt kĂŠr gĂĄzĂĄrĂŠrt ÜzbegisztĂĄn OroszorszĂĄgtĂłl, decemberben indulnak a tĂĄrgyalĂĄsok, idĂŠz egy ĂźzbĂŠg tisztviselőt a The Moscow Times. NemrĂŠg TĂźrkmenisztĂĄn jelezte, hogy emeli az exportra szĂĄnt gĂĄz ĂĄrĂĄt a GazpromnĂĄl. A tĂĄrsasĂĄg a hĂŠten bele is egyezett, hogy a jĂśvő ĂŠv első felĂŠben a mostani 100 dollĂĄr helyett 130 dollĂĄrt fizet ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt, a mĂĄsodikban pedig 150-et, utĂĄna meg ĂĄrkĂŠplet szerint szĂĄmolnak el. A megĂĄllapodĂĄs utĂĄn bejelentkezett az orosz vevőnĂŠl az Üzbeknyeftyegaz ĂĄllami tĂĄrsasĂĄg is. Eddig ez a cĂŠg is 100 dollĂĄros ĂĄron vĂĄlt meg a gĂĄzĂĄtĂłl, s most ő is tĂśbbet kĂŠr ĂŠrte.


„A vilĂĄgpiaci ĂĄrak emelkednek, a dollĂĄr gyengĂźlt, ezĂŠrt az ĂźzbĂŠg gĂĄz ĂĄrĂĄnak is emelkednie kell”, ĂŠrvelt az orosz lapnak az ĂźzbĂŠg forrĂĄs. A kĂŠrdĂŠs szerinte csak az, mekkora drĂĄgĂ­tĂĄs lenne ĂŠsszerű. De erről majd zĂĄrt ajtĂłk mĂśgĂśtt kell tĂĄrgyalni.

ÜzbegisztĂĄnban tavaly 62 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt hoztak a felszĂ­nre. Ebből 12,6 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter exportĂĄltak, a mennyisĂŠgből 9 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter jutott a Gazpromnak.


Érdekes egybeesĂŠs, hogy a Lukoil olajtĂĄrsasĂĄg vezĂŠrigazgatĂłja, Vagit Alekperov ĂŠppen csĂźtĂśrtĂśkĂśn avatta fel cĂŠge első ĂźzbegisztĂĄni termelő gĂĄztermelő beruhĂĄzĂĄsĂĄt, melynek rĂŠvĂŠn a Lukoil erősĂ­teni szeretnĂŠ kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai szerepĂŠt. A munka a Hauzak gĂĄzmezőn indul meg. A Lukoil eddig 350 milliĂł dollĂĄrt fektetett be az orszĂĄgban, amit jĂśvőre tovĂĄbbi 130 milliĂł dollĂĄr kĂśvet.