close
Egyre több ország fordul az atomenergia felé
Atom - Egyéb

Egyre több ország fordul az atomenergia felé

A globĂĄlis felmelegedĂŠs kĂŠzzelfoghatĂł veszĂŠlye, az energia-ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄnak egyre jelentősebb kĂŠrdĂŠse, a nĂśvekvő energiaĂĄrak, a nemzeti, regionĂĄlis ĂŠs globĂĄlis energiapolitikai kĂŠrdĂŠsek ĂşjbĂłl a vilĂĄgpolitika legfontosabb napirendi pontjai kĂśzĂŠ emeltĂŠk a nukleĂĄris energiatermelĂŠst – mondta RĂłnaky JĂłzsef, az OrszĂĄgos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatĂłja a VI. NukleĂĄris Technikai SzimpĂłzium tegnapi rendezvĂŠnyĂŠn.

A nemzetkĂśzi tendenciĂĄkat lĂĄtva nyugodtan kijelenthetjĂźk, hogy az atomenergia alkalmazĂĄsa ismĂŠt a figyelem kĂśzĂŠppontjĂĄba kerĂźlt. GlobalizĂĄlĂłdĂł vilĂĄgunkban a nukleĂĄris energetikĂĄban is megfigyelhetők a globalizĂĄlĂłdĂĄs jelei. Harmadik generĂĄciĂłs atomerőműveket csak nĂŠhĂĄny multinacionĂĄlis vĂĄllalat kĂŠpes fejleszteni ĂŠs csak erős pĂŠnzĂźgyi vagy ĂĄllami hĂĄtterű beruhĂĄzĂł tud lĂŠtesĂ­teni, vagyis mĂĄr nem csak az erőműgyĂĄrtĂĄs, de az Ăźzemeltető villamos-energiai tĂĄrsasĂĄgok is multinacionĂĄlis vĂĄllalatok kezĂŠben Ăśsszpontosulnak – hangsĂşlyozta az OAH főigazgatĂłja. Az atomenergia jĂśvőjĂŠt az hatĂĄrozza meg, hogy milyen vĂĄlaszokat kĂŠpes adni a legfontosabb kihĂ­vĂĄsokra. Az erőművek biztonsĂĄga terĂŠn elkezdődĂśtt a szabĂĄlyozĂł hatĂłsĂĄgok regionĂĄlis ĂŠs globĂĄlis egyĂźttműkĂśdĂŠse. Ezzel egyĂźtt a fűtőelem ciklus nemzetkĂśzi ellenőrzĂŠs alĂĄ helyezĂŠse megoldĂĄst Ă­gĂŠr az atomfegyver elterjedĂŠsĂŠvel kapcsolatos aggĂĄlyokra is. SzintĂŠn globĂĄlis egyezmĂŠnyek keretĂŠben igyekszik a vilĂĄg elhĂĄrĂ­tani a nemzetkĂśzi terrorizmus fenyegetĂŠsĂŠt.

AszĂłdi Attila, a Budapesti Műszaki ĂŠs GazdasĂĄgtudomĂĄnyi Egyetem NukleĂĄris Technikai IntĂŠzet igazgatĂłja szerint is vilĂĄgszerte megĂŠlĂŠnkĂźlt az ĂŠrdeklődĂŠs a nukleĂĄris energiatermelĂŠs irĂĄnt. Mint mondta: jelenleg 32 Ăşj blokk beruhĂĄzĂĄsa folyik a vilĂĄgon, ebből ĂśtĂśt az idĂŠn kezdtek el ĂŠpĂ­teni, kettőt KĂ­nĂĄban, kettőt OroszorszĂĄgban ĂŠs egyet DĂŠl-KoreĂĄban. A megnĂśvekvő ĂŠpĂ­tĂŠsi kedv oda vezetett, hogy ma mĂĄr az a nĂŠhĂĄny vilĂĄgcĂŠg, aki kĂŠpes ilyen technolĂłgiĂĄt szĂĄllĂ­tani vĂĄlogathat a megrendelők kĂśzĂśtt, tehĂĄt mindenkinek időben kell dĂśntenie, ha atomerőmű fejlesztĂŠsben gondolkozik. Ez a tendencia figyelmeztető jel lehet MagyarorszĂĄgnak is, hiszen egy nukleĂĄris blokk ĂŠpĂ­tĂŠse a szĂźksĂŠges politikai dĂśntĂŠstől az ĂźzemelĂŠs megkezdĂŠsĂŠig 10-15 ĂŠv. Az energiapolitikĂĄval foglalkozĂł kormĂĄnyszervek ĂŠs ĂŠrintett vĂĄllalatok a vilĂĄg szĂĄmos orszĂĄgĂĄban dolgoznak Ăşj atomerőművi blokkok ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠvel. A kivĂĄlasztandĂł blokk teljesĂ­tmĂŠnye, technikai paramĂŠterei, a beruhĂĄzĂĄs ĂźtemezĂŠse, a berendezĂŠsek szĂĄllĂ­tĂłinak kivĂĄlasztĂĄsa meglehetősen bonyolult műszaki, kĂśrnyezetvĂŠdelmi ĂŠs gazdasĂĄgi kĂŠrdĂŠs. AszĂłdi Attila szerint ezzel kapcsolatban igen sok hasznos informĂĄciĂłt lehet Ăśsszegyűjteni az ĂśtĂśdik finn nukleĂĄris blokk, az Olkiluoto-3 ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠvel kapcsolatosan, hiszen ez a jelenleg legelőrehaladottabb Ăşj atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsi projekt EurĂłpĂĄban. FinnorszĂĄgban hosszas ĂŠs komoly előkĂŠszĂźlet utĂĄn 2002. mĂĄjusĂĄban szĂźletett meg a parlamenti dĂśntĂŠs a blokk lĂŠtesĂ­tĂŠsről, s az ĂŠpĂ­tkezĂŠs jelenlegi ĂĄllĂĄsa szerint 2011-ben kezdődhet majd meg az energiatermelĂŠs.

A legnagyobb lĂŠptĂŠkű fejlesztĂŠs KĂ­nĂĄban vĂĄrhatĂł, ahol a kĂśvetkező 15 ĂŠvben 30 darab ezer megawattos blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt jelentettĂŠ be, de OroszorszĂĄgban, LengyelorszĂĄgban, DĂŠl-AfrikĂĄban, IndiĂĄban, RomĂĄniĂĄban, BulgĂĄriĂĄban ĂŠs mĂŠg szĂĄmos orszĂĄgban dĂśntĂśttek Ăşj beruhĂĄzĂĄsokrĂłl. AmerikĂĄban Bush elnĂśk 2006-ban hirdetett meg egy Ăşj nukleĂĄris programot, amelyhez kapcsolĂłdĂłan egy tĂśbblĂŠpcsős, gyorsabb dĂśntĂŠst eredmĂŠnyező engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄst is indĂ­tottak.

DĂ­jaztĂĄk a nukleĂĄris szakembereket

A rendezvĂŠny első napirendi pontjakĂŠnt tartottĂĄk meg a Magyar NukleĂĄris TĂĄrsasĂĄg Ünnepi KĂśzgyűlĂŠsĂŠt, melyen ĂĄtadtĂĄk a tĂĄrsasĂĄg dĂ­jait. Az idei dĂ­jazottak: SzilĂĄrd LeĂł DĂ­jat Dr. RadnĂłti Katalin főiskolai tanĂĄr (ELTE TermĂŠszettudomĂĄnyi Kar, Fizikai IntĂŠzet) kapta a nukleĂĄris ismeretek fiatalok kĂśrĂŠben valĂł terjesztĂŠsĂŠĂŠrt, valamint az oktatĂĄs szervezĂŠsĂŠben ĂŠvtizedeken ĂĄt, vĂŠgzett kiemelkedő munkĂĄjĂĄĂŠrt. Az előszĂśr kiosztott Simonyi KĂĄroly EmlĂŠkplakettet PorkolĂĄb MiklĂłs Professzor, a Massachusetts Institute of Technology Plasma Science and Fusion Center intĂŠzetĂŠnek igazgatĂłja kapta. A Magyar NukleĂĄris TĂĄrsasĂĄg ĂŠs az Olasz KĂśztĂĄrsasĂĄg MagyarorszĂĄgi NagykĂśvetsĂŠge ĂĄltal kĂśzĂśsen alapĂ­tott Fermi Fiatal KutatĂłi DĂ­jat Pokol Gergely, a BME doktorandusz hallgatĂłja vehette ĂĄt a plazmadiagnosztikĂĄhoz kapcsolĂłdĂł kutatĂĄsaiĂŠrt, az oktatĂĄsban ĂŠs a tudomĂĄnyos kĂśzĂŠletben betĂśltĂśtt szerepĂŠĂŠrt. Az Öveges JĂłzsef dĂ­jat SebestyĂŠn ZoltĂĄn, pĂŠcsi fizikatanĂĄr nyerte el.

AszĂłdi Attila a rendezvĂŠny kapcsĂĄn elmondta azt is: a NukleĂĄris Technikai SzimpĂłziumnak kĂźlĂśnĂśs aktualitĂĄst ad, hogy a kerettanterv jelenleg egyeztetĂŠs alatt ĂĄllĂł vĂĄltoztatĂĄsa sorĂĄn ismĂŠt csĂśkkenne a termĂŠszettudomĂĄnyok ĂłraszĂĄma az ĂĄltalĂĄnos- ĂŠs kĂśzĂŠp-iskolĂĄkban. Szerinte. Ha ez a tervezet megvalĂłsulna – az elmĂşlt mĂĄsfĂŠl ĂŠvtized vĂĄltozĂĄsait is figyelembe vĂŠve – az 1978-as szint 57 szĂĄzalĂŠkĂĄra csĂśkkenne a fizika ĂłraszĂĄm. A Magyar NukleĂĄris TĂĄrsasĂĄg kĂśzĂŠp- ĂŠs felsőfokĂş oktatĂĄsban, kutatĂĄsban tĂĄjĂŠkozott tagjai ĂĄltal ĂśsszeĂĄllĂ­tott – ĂŠs az oktatĂĄsi tĂĄrcĂĄhoz is eljuttatott – vĂŠlemĂŠnye szerint a termĂŠszettudomĂĄnyok arĂĄnyĂĄnak tovĂĄbbi csĂśkkentĂŠse az orszĂĄg tervezett fejlődĂŠse szempontjĂĄbĂłl kĂĄros kĂśvetkezmĂŠnyekkel jĂĄrna. Nem lehet ugyanis tudĂĄs alapĂş tĂĄrsadalmat ĂŠs ipari termelĂŠsre alapozott jĂłlĂŠtet teremteni akkor, ha a termĂŠszettudomĂĄnyokat megalapozĂł fizikaoktatĂĄst ilyen mĂŠrtĂŠkben visszaszorĂ­tjĂĄk az ĂĄltalĂĄnos- ĂŠs kĂśzĂŠpiskolĂĄkban. EzĂŠrt a szakemberek azt kĂŠrik, hogy ne csĂśkkentsĂŠk, hanem inkĂĄbb nĂśveljĂŠk a fizika ĂłrĂĄk szĂĄmĂĄt mind az ĂĄltalĂĄnos, mind a kĂśzĂŠpiskolĂĄkban. JavasoljĂĄk tovĂĄbbĂĄ, hogy az ĂŠrettsĂŠgi vizsgĂĄn egy termĂŠszettudomĂĄnyos tantĂĄrgyat (fizika, kĂŠmia, biolĂłgia vagy fĂśldrajz) is kĂśtelezően vĂĄlasztani kelljen a jĂśvőben.