close
Egyre nagyobb nyereséget termelnek a CEZ külföldi leányvállalatai
Áram - Egyéb

Egyre nagyobb nyereséget termelnek a CEZ külföldi leányvállalatai

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) kĂźlfĂśldi leĂĄnyvĂĄllalatai idĂŠn szeptember vĂŠgĂŠn a csoport forgalmĂĄnak 20,3 szĂĄzalĂŠkĂĄt termeltĂŠk, mĂ­g a tavalyi ĂŠv vĂŠgĂŠn ez csak 19,1, s 2005 vĂŠgĂŠn pedig 17,7 szĂĄzalĂŠk volt. KĂźlfĂśldi leĂĄnyvĂĄllalataink egyre nyeresĂŠgesebbek – jelentette ki Daniel Benes, a CEZ csĂźtĂśrtĂśki sajtóÊrtekezletĂŠn PrĂĄgĂĄban.

Az idei ĂŠv első kilenc hĂłnapja alatt a kĂźlfĂśldi leĂĄnyvĂĄllalatok az Ăźzemi nyeresĂŠghez 4,3 milliĂĄrd koronĂĄval jĂĄrultak hozzĂĄ, ami ĂŠves mĂŠrtĂŠkben 300 milliĂłval magasabb Ăśsszeg. A CEZ nettĂł nyeresĂŠgĂŠnek jelenleg mintegy nyolc szĂĄzalĂŠkĂĄt termelik a kĂźlfĂśldi leĂĄnyvĂĄllalatok – szĂśgezte le az igazgatĂł.


A sajtóÊrtekezleten elhangzott, hogy a tĂśrĂśk energetikai cĂŠgekkel valĂł tĂĄrgyalĂĄsok befejezĂŠs előtt vannak, s a CEZ a jĂśvő ĂŠv folyamĂĄn belĂŠp a tĂśrĂśk piacra. HasonlĂł a helyzet OroszorszĂĄggal is, de a CEZ kĂŠpviselői rĂŠszleteket nem kĂśzĂśltek.


A CEZ a magyar Mollal is tĂĄrgyalĂĄsokat folytat kĂŠt kĂśzĂśsen megĂŠpĂ­tendő 800 megawattos erőműről. A korĂĄbban nyilvĂĄnossĂĄgra hozott hĂ­rek szerint az egyik erőmű a Mol egyik magyarorszĂĄgi ipari parkjĂĄban, mĂ­g a mĂĄsik a pozsonyi Slovnaft parkjĂĄban ĂŠpĂźlne fel. “A tĂĄrgyalĂĄsok folytatĂłdnak ĂŠs a befejezĂŠshez kĂśzelednek. Azt azonban nem tudnĂĄm megmondani, hogy erre mĂŠg az idei ĂŠvben sor kerĂźl-e” – fejtette ki ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak TomĂĄs Pleskac, a CEZ szĂĄllĂ­tĂĄsi csoportjĂĄnak igazgatĂłja, aki januĂĄrtĂłl az Ăşjonnan lĂŠtrehozott CEZ International rĂŠszleg vezetője lesz.


A CEZ kĂźlfĂśldi leĂĄnyvĂĄllalatai a januĂĄr-szeptember időszakban tĂśbb mint 5,5 terrawattĂłra ĂĄramot termeltek, s Ăźgyfeleiknek mintegy 3000 terrajoul hőenergiĂĄt adtak el. A CEZ 2005-ben tĂśrt be a kĂźlfĂśldi piacokra, s jelenleg LengyelorszĂĄgban, BulgĂĄriĂĄban, RomĂĄniĂĄban vannak nagyobb ĂŠrdekeltsĂŠgei. A kĂśzelmĂşltban kĂśzĂśs cĂŠget alapĂ­tott Bosznia-HercegovinĂĄban is. A harmadik negyedĂŠvben a CEZ nyeresĂŠge 59 szĂĄzalĂŠkkal 8,67 milliĂĄrd koronĂĄra emelkedett. A CEZ jelenleg a nyolcadik legnagyobb eurĂłpai energetikai csoport.