close
Ukrajna tranzitdíjat emelne
Egyéb - Gáz

Ukrajna tranzitdíjat emelne

IsmĂŠt gĂĄzĂĄr ĂŠs gĂĄztranzit dĂ­j vita van kialakulĂłban Gazprom ĂŠs Ukrajna kĂśzĂśtt. Az ok, hogy az eladĂł tovĂĄbb kĂ­vĂĄnja hĂĄrĂ­tani a nĂĄla is ĂŠrvĂŠnyesĂ­tett ĂĄremelĂŠst a vevő pedig ellenĂĄll.

Ukrajna a rajta keresztĂźli gĂĄz tranzit dĂ­jĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠvel fog vĂĄlaszolni, ha a Gazprom megemeli a neki eladandĂł gĂĄz ĂĄrĂĄt, jelenti a Reuters. Ukrajna ezzel arra reagĂĄlt, hogy bĂĄr mĂĄr megkĂśtĂśtte a jĂśvő ĂŠvi gĂĄzimport szerződĂŠsĂŠt, az eladĂł ĂşjbĂłl ĂĄrat akar emelni, mondvĂĄn tovĂĄbb kell hĂĄrĂ­tani, hogy ő is tĂśbbet fizet a tĂźrkmĂŠn gĂĄzĂŠrt. JanuĂĄrtĂłl – mint tegnap megĂ­rtuk – a mostani 100 dollĂĄr helyett 130 dollĂĄr, jĂşliustĂłl 150 dollĂĄr lesz a tarifĂĄja ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt. Elemzők szerint emiatt akĂĄr 40 szĂĄzalĂŠkkal is megemelheti a tĂźrkmĂŠn gĂĄz fő vevőjĂŠtől, UkrajnĂĄtĂłl kĂŠrt ĂĄrat. Egy ilyen mĂŠrtĂŠkű emelĂŠst azonban aligha kĂŠpes elviselni az ukrĂĄn gazdasĂĄg.

“SzĂĄmunkra, mint a legnagyobb gĂĄz tranzit orszĂĄgok egyikĂŠnek fontos, hogy e pozĂ­ciĂłnkat hasznĂĄljuk is a tranzitrĂłl folyĂł tĂĄrgyalĂĄsokon. Nem vonhatĂł kĂŠtsĂŠgbe, hogy a gĂĄzĂŠrt ĂĄltalunk fizetett dĂ­j nagysĂĄga ĂśsszefĂźggĂŠsben van az ĂĄltalunk kĂŠrt tranzitdĂ­jjal”, jelentette ki Anatolij Kinah gazdasĂĄgi miniszter. A Gazprom nem kommentĂĄlta a mondottakat.

MikĂśzben nemrĂŠg az orosz-ukrĂĄn gĂĄzĂĄr tĂĄrgyalĂĄsok lezĂĄrultĂĄrĂłl ĂŠrkezett hĂ­r, most arrĂłl Ă­r a Reuters, hogy jelenleg is folynak a kemĂŠny tĂĄrgyalĂĄsok, s hogy a Gazprom ĂĄllĂ­tĂłlag korĂĄbban mĂĄr jelezte, hogy ezek csak akkor lesznek vĂŠglegesek, ha ő is megĂĄllapodik a tĂźrkmĂŠn gĂĄz ĂĄrĂĄrĂłl. Ez Ăşjnak tűnik, de egybecseng azzal, hogy a pĂĄr mĂĄr bejelentetett megĂĄllapodĂĄskor nem hoztak nyilvĂĄnossĂĄgra ĂĄrat. A vita kapcsĂĄn mĂĄris emlĂŠkeztet a Reuters, hogy a megĂĄllapodĂĄs hiĂĄnya mĂĄr vezetett az EurĂłpĂĄba tĂśrtĂŠnt gĂĄzexport elakadĂĄsĂĄhoz.