close
Dollármilliárdokat költ Kína a hatékonyságra
Egyéb - Megújuló

Dollármilliárdokat költ Kína a hatékonyságra

KĂ­na az utĂłbbi időben egyre komolyabban veszi a rohamos fejlődĂŠssel jĂĄrĂł hĂĄtrĂĄnyokat, mint a megnĂśvekedett ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzkibocsĂĄtĂĄst vagy a nem tĂşl hatĂŠkony erőműveik ĂŠs halĂłzat lecserĂŠlĂŠsĂŠt. A legutĂłbbi bejelentĂŠsek szerint 3,2 milliĂĄrd dollĂĄrt kĂśltenĂŠnek idĂŠn energiahatĂŠkonysĂĄgra, illetve emissziĂłcsĂśkkentĂŠsre.

A China Daily cĂ­mű lap informĂĄciĂłi szerint csaknem 950 milliĂł dollĂĄrt kĂśltenĂŠnek nagyobb energiahatĂŠkonysĂĄgi projektekre, ĂĄm hivatali forrĂĄsok arrĂłl is szĂłlnak, hogy pontos Ăśsseg egyelőre nincs, ez ugyanis annak fĂźggvĂŠnyĂŠben lesz majd, ha kiderĂźl, pontosan mennyi energiĂĄt is szeretnĂŠnek megtakarĂ­tani.

A tervek szerint 2006 ĂŠs 2010 kĂśzĂśtt a technolĂłgiai fejlesztĂŠsekkel legalĂĄbb 130 milliĂł tonna szĂŠn-dioxid kibocsĂĄtĂĄsĂĄtĂłl ĂłvjĂĄk meg a kĂśrnyezetet. A forrĂĄsok szerint a hatĂŠkonysĂĄgnĂśvelĂŠsi projektekhez kĂźlsős cĂŠgeket keresnek majd.

Emellett mintegy 890 milliĂł dollĂĄrt kĂśltene a kormĂĄnyzat a szennyvĂ­z csatorna hĂĄlĂłzat ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre ĂŠs fejlesztĂŠsĂŠre az orszĂĄg kĂśzĂŠpső ĂŠs nyugati rĂŠgiĂłiban.

A fennmaradĂł Ăśsszegből pedig az egyelőre elmaradt fejlesztĂŠseket tĂĄmogatjĂĄk, illetve felĂĄllĂ­tanak egy szennyezĂŠs figyelő rendszert a folyĂłk ĂŠs a tavak kĂśrnyĂŠkĂŠn.

A fenn emlĂ­tett időszak alatt a kormĂĄnyzat cĂŠlja, hogy az energiafelhasznĂĄlĂĄst az egy főre jutó GDP 20 szĂĄzalĂŠkĂĄra szorĂ­tsa le, vagy mĂĄskĂŠppen fogalmazva ĂŠvi 4 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkentse, mĂ­g a nagyobb szennyezĂŠseket 10 szĂĄzalĂŠkkal fogja vissza.