close
A Gazprom növelné európai exportját
Egyéb - Gáz

A Gazprom növelné európai exportját

Ha Ăśsszeadjuk a Gazprom hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzexportszerződĂŠseiben foglalt mennyisĂŠgek felső hatĂĄrĂĄt, akkor 2020-ra a mostaninĂĄl mintegy negyedĂŠvel nagyobb eurĂłpai kivitel jĂśn ki. MagyarorszĂĄg mĂŠg nem nem hosszabbĂ­totta meg a 2015-ben lejĂĄrĂł szerződĂŠsĂŠt.

Az orosz Gazprom tĂĄrsasĂĄg 2020-ig negyedĂŠvel nĂśvelnĂŠ eurĂłpai gĂĄzkivitelĂŠt. Ezt azt jelenti, hogy ĂŠvente 210-250 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt kĂźldene a mostani 200 kĂśbmĂŠter utĂĄn, ha abbĂłl indulunk ki, hogy mekkora mennyisĂŠget tartalmaznak hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsei egyĂźtt, ĂŠs felső hatĂĄrkĂŠnt, kĂśzĂślte Vlada Ruszakova, a tĂĄrsasĂĄg stratĂŠgiafejlesztő osztĂĄlyĂĄnak vezetője egy londoni konferenciĂĄn. Mint hangsĂşlyozta, minden a keresleten mĂşlik. A mennyisĂŠgbe beleĂŠrtendők a vezetĂŠkes ĂŠs a cseppfolyĂłs formĂĄban tĂśrtĂŠnő szĂĄllĂ­tĂĄsok is. TegyĂźk hozzĂĄ, hogyha a szĂĄmĂ­tĂĄsnĂĄl valĂłban az ĂŠrvĂŠnyes hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsekből indultak ki, akkor abban mĂŠg nincs benne a magyar piac ĂĄltal igĂŠnyelt mennyisĂŠg, ami jelenleg kĂśzel 9 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter, 2020-ban pedig vĂĄrhatĂłan tĂśbb. MagyarorszĂĄgnak ugyanis 2015-ben lejĂĄr az ĂŠrvĂŠnyes hosszĂş tĂĄvĂş import szerződĂŠse a Gazprommal, s azt mĂŠg nem hosszabbĂ­tottĂĄk meg, ahogyan azt mĂĄr megtettĂŠk a legtĂśbb eurĂłpai orszĂĄgban. Nincs hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠse egyĂŠbkĂŠnt a magyarorszĂĄginĂĄl jĂłval kevesebb gĂĄzt hasznĂĄlĂł SzerbiĂĄnak sem. Vagyis a fentinĂŠl mĂŠg nagyobb lehet az orosz kivitel 2020-ban, hacsak nem szĂĄmoltĂĄk bele mĂŠgis a mennyisĂŠgbe az Ăśsszes meglĂŠvő vevő vĂĄrhatĂł importjĂĄt is.


A Gazprom adja az EurĂłpĂĄban felhasznĂĄlt gĂĄz negyedĂŠt. Ismert, hogy ez aggodalommal tĂślti el az uniĂłs illetĂŠkeseket, akik a beszerzĂŠs tĂśbbforrĂĄsĂşvĂĄ tĂŠtelĂŠt szorgalmazzĂĄk. Ezalatt a Gazprom is vevőkĂśre kibővĂ­tĂŠsĂŠn dolgozik, KĂ­na ĂŠs DĂŠl-Korea felĂŠ igyekszik megteremteni exportlehetősĂŠgĂŠt. MindazonĂĄltal Alekszander Medvegyev, a tĂĄrsasĂĄg vezĂŠrigazgatĂłja leszĂśgezte, hogy cĂŠgĂŠnek EurĂłpa marad a fő piaca. A Gazprom nem tĂĄrgyal arrĂłl, hogy a szĂĄllĂ­tĂĄst egyik vezetĂŠkről a mĂĄsikra terelje ĂĄt, ĂŠs teljesĂ­teni fogja szerződĂŠses kĂśtelezettsĂŠgeit.

2008-ban a tĂĄrsasĂĄg rekord mennyisĂŠgű, 157,7 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt kĂźld majd EurĂłpĂĄba Szergej Cselpanov november 14-i kĂśzlĂŠse szerint, A The Moscow Times Ă­rĂĄsĂĄbĂłl nem derĂźl ki Cselpanov beosztĂĄsa. A Gazprom, a Total ĂŠs a StatoilHydro egyĂźtt mintegy 20 milliĂł dollĂĄrt kĂ­vĂĄn kĂślteni a Stokman gĂĄzmező fejlesztĂŠsĂŠre. A terĂźlet 2013-tĂłl ad majd gĂĄzt, amit 2014-től cseppfolyĂłs formĂĄban is szĂĄllĂ­tanak majd, kĂśzĂślte Ruszakova. A mező 2020-ra ĂŠri el maximĂĄlis teljesĂ­tmĂŠnyĂŠt, ekkor ĂŠvi 17 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt ad. A hĂĄrom tĂĄrsasĂĄg a svĂĄjci Zugban jegyezte be kĂśzĂśs projektcĂŠgĂŠt. A finanszĂ­rozĂĄsrĂłl – mondta Medvegyev – 2008 vĂŠgĂŠn, 2009 elejĂŠn dĂśntenek.