close
Okos energiarendszer
Áram - Egyéb

Okos energiarendszer

A meglĂŠvő villamosenergia-rendszerek az USA-tĂłl ÁzsiĂĄig – bĂĄr
jelentősen eltĂŠrő fejlettsĂŠgi ĂŠs kiĂŠpĂ­tettsĂŠgi szintet tĂźkrĂśznek –
alapvetően mĂşlt szĂĄzad kĂśzepi architektĂşrĂĄt tĂźkrĂśznek, ĂŠs kĂśzĂśs
jellemzőjĂźk, hogy nehezen talĂĄlnak utat hozzĂĄjuk az azĂłta lezajlott
IT-forradalom mĂĄsutt mĂĄr szĂŠles kĂśrben alkalmazott vĂ­vmĂĄnyai.
Persze Ăłvakodjunk a tĂşlzott kritikĂĄtĂłl, hiszen ezek a hĂĄlĂłzatok derekasan szolgĂĄlnak ĂŠvtizedek Ăłta, ĂŠs ĂŠppensĂŠggel kifejezetten butĂĄnak sem nevezhetőek, ha a szinkronĂźzemű rendszerirĂĄnyĂ­tĂĄs műszaki ĂŠs informatikai hĂĄtterĂŠre gondolunk.

MĂŠgis egyre tĂśbb bĂ­rĂĄlat ĂŠri ezeket a rendszereket, hiszen az igĂŠnyek ĂŠs elvĂĄrĂĄsok sok tekintetben alaposan megnőttek, ĂŠs az Ăşj technikai lehetősĂŠgek birtokĂĄban Ăşj vĂ­ziĂłkat vĂĄzolnak sok helyĂźtt a jĂśvő intelligens energiarendszerĂŠről. Ezek szerint a XXI. szĂĄzadi hĂĄlĂłzatok interaktĂ­vak ĂŠs automatizĂĄltak lesznek, olyanok, amelyek ĂśnjavĂ­tĂł mechanizmusokat tartalmaznak, tĂĄmogatjĂĄk az elosztott termelĂŠs hĂĄlĂłzatba illesztĂŠsĂŠt, a fogyasztĂłi rĂŠszvĂŠtelt aktĂ­van elősegĂ­tik, tovĂĄbbĂĄ a piaci műkĂśdĂŠst teljes mĂŠrtĂŠkben alĂĄtĂĄmasztjĂĄk, mellesleg tĂĄmadĂĄsok ellen rezisztensek, ĂŠs minősĂŠgi energiaszolgĂĄltatĂĄst nyĂşjtanak az eszkĂśzĂśk optimalizĂĄlĂĄsa mellett.

Mindehhez a korszerű informĂĄciĂłs technolĂłgia ĂŠs a fejlődő mestersĂŠges intelligencia tĂĄrhĂĄzĂĄbĂłl bőven merĂ­tenek. Így az elektromechanikai megoldĂĄsokat digitĂĄlis eszkĂśzĂśk vĂĄltjĂĄk fel, ĂŠs net-szerű hurkolt hĂĄlĂłzat lĂŠp a sugaras topolĂłgia helyĂŠre. AdaptĂ­v vĂŠdelmi rendszerek, intelligens dĂśntĂŠstĂĄmogatĂĄsi rendszerek, hibaanalĂ­zis ĂŠs terhelĂŠs-előrejelzĂŠs lĂŠp a ma jellemző fĂŠlautomata – fĂŠlig kĂŠzi – irĂĄnyĂ­tĂĄsi eszkĂśzĂśk helyĂŠbe.

De miĂŠrt is van ekkora felhajtĂĄs a jĂł Ăśreg rendszereink kĂśrĂźl? Az egyik ok ĂŠppen az ĂĄtviteli ĂŠs elosztĂłhĂĄlĂłzatok ĂŠletkora, ami pĂŠldĂĄul az USA-ban azt jelenti, hogy tĂśbb mint 25 ĂŠv az ĂĄtviteli eszkĂśzĂśk ĂŠs transzformĂĄtorok 70 szĂĄzalĂŠkĂĄnak ĂŠletkora. Úgy lĂĄtszik, hogy komoly elmaradĂĄs van a hĂĄlĂłzati beruhĂĄzĂĄsok terĂŠn, ĂŠs sokan tĂśbbek kĂśzĂśtt ennek tulajdonĂ­tjĂĄk a rendszer nĂśvekvő megbĂ­zhatatlansĂĄgĂĄt, ĂŠs a gyakori – nemritkĂĄn tĂ­zmilliĂłkat ĂŠrintő – kiesĂŠseket, ami ĂŠves szinten 150 milliĂĄrd dollĂĄrban szĂĄmszerűsĂ­thető. Emellett a digitĂĄlis berendezĂŠsek (szerverek, gyĂłgyĂĄszati elektronika) olyan szolgĂĄltatĂĄsi minősĂŠget kĂśvetel, amelyet AmerikĂĄban is csak 10 szĂĄzalĂŠkban tud nyĂşjtani az ellĂĄtĂĄs.

A rendszer korszerűsĂ­tĂŠse irdatlan Ăśsszegeket kĂśvetel, ĂŠs egyre tĂśbben lĂĄtjĂĄk a “Bit for Iron” jelszĂł lĂŠnyegĂŠt: a kĂśltsĂŠgigĂŠnyes termelő ĂŠs hĂĄlĂłzati kapacitĂĄsok bővĂ­tĂŠsĂŠnek jĂł rĂŠsze megspĂłrolhatĂł a meglĂŠvő elemek ma mĂĄr olcsĂł digitĂĄlis vagy kommunikĂĄciĂłs eszkĂśzĂśkkel tĂśrtĂŠnő kivĂĄltĂĄsa, illetve a terhelĂŠs egyĂŠb mĂłdokon tĂśrtĂŠnő optimalizĂĄlĂĄsa rĂŠvĂŠn. EurĂłpĂĄban viszont inkĂĄbb a klĂ­mavĂĄltozĂĄs elleni kĂźzdelem jegyĂŠben tĂĄmogatott megĂşjulĂł forrĂĄsok hasznĂĄlatĂĄnak rendszerbe illesztĂŠse serkenti pĂŠldĂĄul az elosztott termelĂŠs, vagy virtuĂĄlis erőművek kĂśrĂźli fejlemĂŠnyeket.

Az egĂŠsz kĂŠrdĂŠskĂśr kivĂĄlĂł ĂĄttekintĂŠsĂŠt nyĂşjtotta a hĂŠten a Budapesti Műszaki Főiskola KVK Villamosenergetikai IntĂŠzetĂŠnek szervezĂŠsĂŠben tartott konferencia. KrĂłmer IstvĂĄn professzor (Villamosenergia Ipari KutatĂł IntĂŠzet) sorra vette a vilĂĄg kutatĂĄsi irĂĄnyait a villamosenergia-iparban, a szupravezetĂŠstől a fotoelektromos alkalmazĂĄsokon ĂĄt az elosztott termelĂŠsig. KĂĄdĂĄr PĂŠter (BMF KVK), a konferencia elnĂśke előadĂĄsĂĄban a kisfogyasztĂłk menetrendesĂ­t-hetősĂŠgĂŠre vonatkozĂł kutatĂĄsait ismertette. A fogyasztĂłi terhelĂŠs befolyĂĄsolĂĄsa lĂŠnyeges, ĂŠs megkockĂĄztatjuk, hazĂĄnkban mĂŠltatlanul elhanyagolt terĂźlet, pedig a jĂśvőben alapvető fontossĂĄgĂşvĂĄ vĂĄlik. A hĂĄztartĂĄsi eszkĂśzĂśk fogyasztĂĄsĂĄnak kitolĂĄsa a csĂşcsidőszakbĂłl erőműveket spĂłrolhat meg.

Ehhez persze igazĂĄn okos mĂŠrők sem ĂĄrtanak. A Smart Metering kĂŠrdĂŠsĂŠvel, illetve a virtuĂĄlis mikrohĂĄlĂłzati mĂŠrlegkĂśr kifejlesztĂŠsĂŠvel egyarĂĄnt foglalkozott a konferencia, csakĂşgy, mint a hĂĄztartĂĄsi kiserőművek szabĂĄlyozĂĄsi kereteivel, ĂŠs az intelligens hĂĄlĂłzat gazdasĂĄgossĂĄgi kĂŠrdĂŠseivel.

A konferenciĂĄn felvetett kĂŠrdĂŠsek jĂł rĂŠszĂŠre visszatĂŠrĂźnk majd, hiszen az izgalmas műszaki-technolĂłgiai megoldĂĄsok az egyre ĂŠgetőbb klĂ­mavĂŠdelmi, illetve rendszerirĂĄnyĂ­tĂĄsi kĂŠrdĂŠsekkel fĂźggnek Ăśssze.

Az elkĂśvetkező esztendőkben a globĂĄlisan ĂŠvi 80 milliĂĄrd dollĂĄros hĂĄlĂłzati piac egyre nĂśvekvő rĂŠszĂŠn lĂĄtunk majd intelligens eszkĂśzĂśket ĂŠs megoldĂĄsokat, Smart Grid alrendszereket. A jĂśvő Ăştja nyilvĂĄnvalĂłan erre vezet, jĂłllehet egyelőre ez mĂŠg nem tĂźkrĂśződik sem a tengerentĂşlon, sem EurĂłpĂĄban a kutatĂĄs-fejlesztĂŠsi rĂĄfordĂ­tĂĄsok nagysĂĄgĂĄban.