close
Akár 30 százalékkal is emelkedhetnének a lakossági gázárak
Blog - Egyéb - Gáz

Akár 30 százalékkal is emelkedhetnének a lakossági gázárak

A lakossĂĄgi fĂśldgĂĄzĂĄrak ma a kĂśltsĂŠgeknek csak mintegy 70 szĂĄzalĂŠkĂĄt fedezik, vagyis a hĂĄztartĂĄsi fogyasztĂłk esetĂŠben akĂĄr 30 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelĂŠs is indokolhatĂł volna – derĂźlt ki az EnergiaInfĂł SajtĂłklub, csĂźtĂśrtĂśki hĂĄttĂŠrbeszĂŠlgetĂŠsĂŠn. Elhangzott az is, hogy legalĂĄbb 5 milliĂĄrd forintos tĂśbbletkĂśltsĂŠget jelentene, ha a magyarorszĂĄgi kĂśzintĂŠzmĂŠnyeknek a szabadpiacon kellene 2008. jĂşlius 1-től, a teljes gĂĄzpiaci liberalizĂĄciĂł tervezett időpontjĂĄtĂłl beszerezni a gĂĄzt.

KĂśltsĂŠges kĂśzbeszerzĂŠsi eljĂĄrĂĄsra kĂŠnyszerĂźlnĂŠnek a kĂśzintĂŠzmĂŠnyek – iskolĂĄk, ĂłvodĂĄk, kĂłrhĂĄzak -, ha a gĂĄzpiacnyitĂĄs sorĂĄn kĂśtelezően a szabadpiacra terelnĂŠk őket. Ezek a sorozatos eljĂĄrĂĄsok nemcsak hosszadalmasak, legalĂĄbb egy negyedĂŠvet vesznek igĂŠnybe, de ĂĄllami szinten legalĂĄbb ĂśtmilliĂĄrd forintot emĂŠsztenĂŠnek fel. Erre viszont nincs fedezet az ĂĄllami kĂśltsĂŠgvetĂŠsben, ezĂŠrt valĂłszĂ­nűleg csak azt a 300 felhasznĂĄlĂłt terelik ki tĂśrvĂŠnyileg a szabadpiacra, akiknek a fogyasztĂĄsa ĂłrĂĄnkĂŠnt meghaladja az 500 kĂśbmĂŠtert.

A piacnyitĂĄs kiterjesztĂŠse az ĂłrĂĄnkĂŠnt 100 kĂśbmĂŠteresnĂŠl nagyobb fogyasztĂĄsĂş, mintegy 4000 felhasznĂĄlĂłra nemcsak a kĂśltsĂŠgvetĂŠst, de a gĂĄzkereskedőket is megoldhatatlan feladatok elĂŠ ĂĄllĂ­tani, nincsenek ugyanis felkĂŠszĂźlve ekkora fogyasztĂłi rohamra. Ehhez az informatikai rendszerek gyors ĂŠs jelentős fejlesztĂŠsĂŠre volna szĂźksĂŠg, ami nyilvĂĄnvalĂłan tovĂĄbb nĂśvelnĂŠ az amĂşgy sem alacsony gĂĄzĂĄrakat. Tekintve, hogy a 300 legnagyobb fogyasztĂł, vagyis mintegy ĂŠvi 4,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠternyi fĂśldgĂĄzfelhasznĂĄlĂĄs piacra terelĂŠsĂŠvel MagyarorszĂĄg mĂĄris az EU ĂĄtlag feletti piacnyitĂĄsi szintet ĂŠrne el nincs is ok kĂźlĂśnĂśsebb sietsĂŠgre, a politikĂĄnak, a kormĂĄnyzatnak nem kell BrĂźsszeli megrovĂĄstĂłl tartani, ha 2008. jĂşlius 1-től nem lesz 100 szĂĄzalĂŠkos a liberalizĂĄciĂł.

SzilĂĄgyi Zsombor kitĂŠrt rĂĄ, hogy a vilĂĄgpiacon igen komoly ĂĄremelkedĂŠs tapasztalhatĂł, a gĂĄzĂĄrak szempontjĂĄbĂłl meghatĂĄrozĂł helyettesĂ­tő termĂŠkek kĂśrĂŠben. A gĂĄz- ĂŠs a fűtőolaj ĂĄra is megduplĂĄzĂłdott az ĂŠv eleje Ăłta, ĂŠs a 90 dollĂĄros olajĂĄr egyelőre illuzĂłrikusnak tűnik. Az Emfesz Kft. kereskedelmi Ăźgyvezető helyettese elmondta, hogy oktĂłber 1-től a MagyarorszĂĄgra ĂŠrkező importgĂĄz ĂĄra 10,7 szĂĄzalĂŠkkal emelkedik, januĂĄr 1-től Ăşjabb 12,7 szĂĄzalĂŠkos emelkedĂŠssel lehet kalkulĂĄlni, ha az ĂŠv vĂŠgĂŠig nem vĂĄltozik a vilĂĄgpiaci helyzet. A kĂśvetkező ĂĄretap vĂŠgĂŠn, ĂĄprilis 1-vel pedig ismĂŠt csak legalĂĄbb 10 szĂĄzalĂŠkkal nĂśvekedhet az importgĂĄz ĂĄra. Ismert, hogy az importgĂĄz elszĂĄmolĂł ĂĄrĂĄt negyedĂŠvente hatĂĄrozzĂĄk meg, egy meglehetősen bonyolult ĂĄrkĂŠplet szerint, amelyben az brent tĂ­pusĂş, ĂŠszaki tengeri kőolajfajta jegyzĂŠsĂĄra, illetve a devizaĂĄrfolyamok meghatĂĄrozĂłk.

A lakossĂĄgi gĂĄzĂĄrak ma MagyarorszĂĄgon legalĂĄbb 30 szĂĄzalĂŠkkal alacsonyabbak annĂĄl a szintnĂŠl, amit a kĂśltsĂŠgek indokolnĂĄnak. Ekkora eltĂŠrĂŠst egy lĂŠpĂŠsben nem lehet kiegyenlĂ­teni az EnergiaInfĂł elemzői szerint, nincs az a kormĂĄnyzati erő, ami felvĂĄllalnĂĄ ugyanis az ezzel jĂĄrĂł politikai konfrontĂĄciĂłt az ellenzĂŠkkel, a lakossĂĄggal. Ez viszont azt jelenti, hogy a hĂĄztartĂĄsi ĂŠs az ipari fogyasztĂłk kĂśzĂśtt meglĂŠvő keresztfinanszĂ­rozĂĄs mĂŠg egy ideig minden bizonnyal fennmarad.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.