close
Úszó atomerőműveket fejleszt Moszkva és peking
Atom - Blog - Egyéb

Úszó atomerőműveket fejleszt Moszkva és peking

Az orosz Rusatom Overseas és a kínai CNNC New Energy megállapodást írt alá, melynek értelmében együttműködnek az úszó atomerőművek tervezése és építése területén, tájékoztatott a Rusatom Overseas, a Roszatom leányvállalata. Az együttműködés következő lépése egy kínai-orosz vegyesvállalat létrehozása.

Az orosz vállalat kijelentette, az úszó atomerőművek alkalmazása jelentős lehet, mert megbízható energiaforrást jelentenek távoli települések és nagy ipari létesítmények, mint például olajfúró tornyok esetében.

Oroszországban évek óta folyik úszó atomerőművek fejlesztése, melyek egyaránt lehetnek önjáróak vagy uszályra szereltek. A szárazföldi

Újabb tervek úszó atomerőművekre
A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói egy olyan úszó reaktor koncepcióját ismertették, amelynek végső hőelnyelője a környező tengervíz lenne, így előzve meg az olyan zónaolvadásos baleseteket, mint ami Fukushimában történhetett.

infrastruktúrára is csatlakoztathatóak, de a megtermelt energiát felhasználó tengeri létesítmény mellé is helyezhetőek.

Egy ilyen erőmű építése már folyamatban van. Az Akademik Lomonoszov úszó atomerőmű a flotta első tagja, mely alkalmas lesz villamos energia, hő és édesvíz biztosítására távoli és száraz területeken. A tervek szerint 2016-ban készül el.

A Roszatom 2014. májusban megállapodást kötött a kínai atomenergia hivatallal az úszó atomerőművek területén történő együttműködésről. Ennek eredményeként az orosz úszó atomerőművek egyes berendezéseit Kínában gyárthatják.

Az orosz úszó atomerőművek főbb berendezéseit jelenleg a Roszatom csoporthoz tartozó szentpétervári Baltijszkij Zavod JSC vállalat készíti.

Kína számára azért nagy jelentőségűek az úszó atomerőművek, mert az országban számos sziget van a szárazföldtől távol, és igen nehéz ezek ellátása villamos energiával, közölte Zhao Xiaoping, a Kínai Állami Atomenergia Vállalat tanácsadó testületének elnöke.

Forrás: NucNet