close
A svéd hatóság engedélyezte az ESS-t
Atom - Egyéb

A svéd hatóság engedélyezte az ESS-t

A svéd sugárbiztonsági hatóság (Radiation Safety Authority – SSM) engedélyezte az Európai Spallációs Forrás (European Spallation Source – ESS) nevű kutatólétesítmény létesítését. A dél-svédországi Lund városban épülő létesítmény üzembelépéséhez még további engedélyek is szükségesek.

A hatóság jóváhagyása azt jelenti, hogy megkezdhetik az ionizáló sugárzás létrehozására képes műszaki berendezések és egyéb elemek kialakítását, beszerzését az ESS részére. A jóváhagyáshoz ugyanakkor feltételeket is kötöttek, például a fizikai védelem és a radioaktív hulladékok kezelése terén – közölte az SSM.

Az ESS az egyik legnagyobb ma épülő tudományos és technológiai infrastrukturális projekt. A berendezésben lesz egy lineáris protongyorsító, egy nehézfém target (cél) állomás, számos neutronmérő műszer, laboratóriumok és szuperszámítógépek az adatok feldolgozásához és a szoftverek fejlesztéséhez.

Az ESS szerint a neutronforrás és a kiegészítő detektor műszerek segítenek a tudósoknak jobban látni és megérteni az alapvető atomi szerkezetet és erőket. Egy hatalmas mikroszkóphoz hasonlítható, amely különféle anyagok, például műanyagok, gyógyszerek, motorok és molekulák tanulmányozására szolgál.

Az ESS európai projekt, legalább 17 ország vesz benne részt, Svédország és Dánia mint a berendezés gazdái. A berendezés ugyan Lundban épül és üzemel majd, de az adatfeldolgozás Koppenhágában folyik majd.

A svéd környezeti hatóság 2014 júniusában járult hozzá az építéshez.

Forrás: NucNet