close
Lukoil kutakat vett Csehországban a Mol
Egyéb - Olaj

Lukoil kutakat vett Csehországban a Mol

A Mol-csoport megállapodást írt alá a Lukoillal a vállalat kiskereskedelmi hálózatának átvételéről Csehországban, a tranzakció lezárását, illetve a nemrég bejelentett Eni tranzakció lezárását követően a csoportnak 318 benzinkútja lesz Csehországban.

A Lukoil 44 töltőállomásból álló csehországi hálózatának megvásárlása összhangban áll a Mol-csoport kiskereskedelmi növekedési stratégiájával a kelet-közép-európai régióban. A tranzakció létrejöttével a Mol-csoport piaci pozíciója tovább erősödik a finomítók ellátási sugarán belül – közölte a Mol.csoport. A tranzakció zárása további feltételek teljesüléséhez, többek között a versenyhivatali engedély megszerzéséhez kötött. A közlemény idézi Lars Höglundot, a Mol-csoport kiskereskedelmi igazgatóját, aki elmondta: stratégiai céljuk, hogy a kelet-közép-európai üzemanyag kiskereskedelem piacvezetői legyenek, és csehországi pozíciójuk további erősítésével újabb jelentős lépést tettek ennek eléréshez. Hozzátette: benzinkútjaik kínálatát folyamatosan bővítik.

A Mol még májusban jelentette be, hogy szerződéseket kötött az olasz Eni társasággal annak csehországi, szlovákiai és romániai leányvállalatainak megvásárlásáról, beleértve a jelenleg Agip márkanév alatt működő 208 benzinkútból álló kiskereskedelmi hálózatot. A Mol-csoport 24 milliárd forint nettó nyereséget ért el idén a második negyedévében, 27 százalékkal magasabbat, mint az előző év azonos időszakában. A társaság nettó árbevétele 7 százalékkal 1232 milliárd forintra csökkent az április-júniusi időszakban a konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint. Az év első hat hónapjában a Mol-csoport árbevétele 2353 milliárd forintot ért el, amely 10 százalékkal kisebb a bázisidőszakinál. A nettó eredmény az egy évvel korábbihoz képest 4 százalékkal mérséklődött, 44,9 milliárd forintot tett ki.

A Mol budapesti székhelyű nemzetközi, integrált olaj- és gázipari vállalat, működése 40 országot érint, közel 29 ezer dolgozót foglalkoztat világszerte. A cég jelenleg 8 országban folytat szénhidrogén kitermelést és 13 országban végez kutatási tevékenységet. A csoport 4 kőolaj-finomítót és 2 petrolkémiai gyárat üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, melyeket közös ellátási-lánc szolgál ki. A vállalatcsoportnak több mint 1700 töltőállomása van Közép-és Délkelet-Európában, 11 országban.