close
Újraindult a BP texasi finomítója
Egyéb - Olaj

Újraindult a BP texasi finomítója

MĂĄr műkĂśdik a 2003-as robbanĂĄs utĂĄn leĂĄllĂ­tott texasi BP-finomĂ­tĂł. A nagyjavĂ­tĂĄs kĂśltsĂŠgeit nem hoztĂĄk nyilvĂĄnossĂĄgra, sőt, hivatalosan nem is nyilatkoztak, mert ez ĂĄllĂ­tĂłlag napi Ăźgy.

A BP helyi idő szerint szerda este ĂşjraindĂ­totta a Texas vĂĄrosban műkĂśdő olajfinomĂ­tĂłja napi 460 ezer hordĂłs krakkolĂłjĂĄt a lĂŠtesĂ­tmĂŠny műszaki karbantartĂĄsa utĂĄn, Ă­rja a Platts. A finomĂ­tĂł ultrakrakkolĂłjĂĄt mĂĄr szerda reggel ismĂŠt beĂźzemeltĂŠk. SzintĂŠn szerdĂĄn munkĂĄra fogtĂĄk a desztillĂĄlĂł ĂŠs a kĂŠntelenĂ­tő Ăźzemet, amelyet egy ĂĄramkimaradĂĄs kĂŠnyszerĂ­tett pihenőre.


„A dolgok most mĂĄr nagyon jĂłl haladnak, bĂĄr cĂŠgĂźnknek csinos kis kihĂ­vĂĄst jelentett az ĂĄramkimaradĂĄs, amely tĂśbb mĂĄs tĂĄrsasĂĄgot is ĂŠrintett”, nyilatkozott a Platts forrĂĄsa. Napi termelĂŠsi Ăźgyről lĂŠvĂŠn szĂł a BP finomĂ­tĂĄsi szĂłvivője viszont nem kĂ­vĂĄnt nyilatkozni.


Az FCC nevű finomĂ­tĂłt nem sokkal a Rita hurrikĂĄn 2005. szeptemberi tĂĄmadĂĄsa előtt ĂĄllĂ­tottĂĄk le. Jelentős korszerűsĂ­tĂŠsen ment keresztĂźl azutĂĄn, hogy az ĂŠv mĂĄrciusĂĄban halĂĄlos ĂĄldozatot is kĂśvetelő baleset tĂśrtĂŠnt a terĂźletĂŠn. Az ĂŠv vĂŠgĂŠre napi 400 ezer hordĂł lesz a feldolgozĂł kapacitĂĄsa, majd ĂşjraindĂ­tjĂĄk egy mĂĄsik, napi 250 hordĂł kapacitĂĄsĂş egysĂŠgĂŠt is.