close
Újraindulhat a Lukoil bolgár olajfinomítója
Egyéb - Olaj

Újraindulhat a Lukoil bolgár olajfinomítója

Bírósági döntéssel akár már a hétvégén újra termelhet az orosz Lukoil cégnek a bolgár Burgasz melletti olajfinomítója, amelyet szerdán állított le a bolgár vámhatóság. A szófiai közigazgatási bíróság hétfőn ugyanis felfüggesztette a vámhatóság vámraktári engedély visszavonására vonatkozó előzetes végrehajtását, ez jelentős károkat okozhatott volna a Neftohim Burgasz olajfinomítónak.

A szófiai bíróság szóvivője azt mondta, hogy a hétfői döntéssel az olajfinomító termelése újraindulhat. A bírósági határozat hét napon belül megfellebbezhető, és a vámhatóság vezetője a bolgár állami rádiónak azt mondta, hogy az állami ügynökség élni fog ezzel a lehetőséggel. A Lukoil tulajdonában lévő olajfinomító vámraktári engedélyének a bevonására azért került sor, mert a cég nem szerelte fel a raktáraiban az adóhatóság által megkövetelt mérőműszereket. A hivatal megállapítása alapján a készleteket figyelembe véve mintegy 5 millió eurónyi adó- és illetékhátralék halmozódhatott fel a cégnél.

Az illetékesek szerint bár a Burgasz melletti finomító az egyetlen ilyen üzem Bulgáriában, nem kell ellátási zavarokra számítani az üzemanyagpiacon, mert az ország szükséglete kielégíthető importból és a tartalékokból. A Lukoil két érdekeltsége a Lukoil Bulgaria és a Lukoil Neftohim Burgasz a két legnagyobb cég Bulgáriában. A Neftohim árbevétele tavaly elérte az 5,464 milliárd levát (1,98 leva=1 euró), míg a Lukoil Bulgáriáé a 3,349 milliárd levát. A Lukoil Bulgária a nagykereskedelmi piac 60-70 százalékát tudhatja magáénak, és az olajtermékek kiskereskedelmi piacán is a legnagyobb szereplő.

Â