close
Áll Lukoil bulgáriai finomítója
Egyéb - Olaj

Áll Lukoil bulgáriai finomítója

Az orosz Lukoil burgaszi olajfinomítója múlt hÊt pÊnteken teljesen leållt. Valentyin Zlatyev, a Lukoil Bulgaria fþigazgatója múlt csßtÜrtÜkÜn jelentette be egy sajtótåjÊkoztatón, hogy a Neftochim finomító utolsó harminc óråjåhoz Êrkezett. Az ok egy nem idejÊben felszerelt mÊrþóra, Ês a bolgår kormåny tßrelmetlensÊge.

A mĂĄr betĂśltĂśtt nyersolajat ugyan mĂŠg kiadja a Neftochim, de Ăşj mennyisĂŠget nem vesz fel, finomĂ­tott termĂŠket nem ĂŠrtĂŠkesĂ­thet. Egy esetleges ĂşjraindĂ­tĂĄs egy-mĂĄsfĂŠl hĂłnapot venne igĂŠnybe. A bezĂĄrĂĄshoz egy bolgĂĄr szabĂĄlymĂłdosĂ­tĂĄs vezetett. A vĂĄllalat ugyanis nem szerelte fel a naponta 142 ezer hordĂł nyersolajat feldolgozĂł Ăźzemet egy, az elþírĂĄsnak megfelelĂľ mĂŠrĂľegysĂŠggel, amelynek ÜsszekĂśttetĂŠsben kell lennie a vĂĄmszervekkel. A Fekete-tenger burgaszi kikĂśtĂľjĂŠben lĂŠvĂľ Neftochim elĂľtt kĂŠt lehetĂľsĂŠg ĂĄll; vagy felĂşjĂ­tanĂĄ a most bevont rĂŠgi engedĂŠlyeket, vagy ĂşjakĂŠrt folyamodna az ĂźzemeltetĂľ – tĂĄjĂŠkoztatott Zlatyev.

A Neftochim BulgĂĄria legnagyobb adĂłfizetĂľje, ĂŠs termĂŠkeinek nagyjĂĄbĂłl felĂŠt helyben ĂŠrtĂŠkesĂ­ti, Ă­gy a Lukoil abban bĂ­zott, hogy a kormĂĄny kivĂĄr ĂŠv vĂŠgĂŠig, mĂ­g felszerelhetik a megfelelĂľ mĂŠrĂľegysĂŠget. De a sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂł elĂŠ idĂľzĂ­tett, a Lukoil Bulgaria ĂŠs kormĂĄnyhivatalnokok kĂśzĂśtti megbeszĂŠlĂŠs elmaradt, a pĂŠnzĂźgyminisztĂŠrium pedig kijelentette, hogy az engedĂŠlyek visszavonĂĄsĂĄt kimondĂł hatĂĄrozat tovĂĄbbra is ĂŠrvĂŠnyes. Zlatyev elmondta, hogy a vĂĄllalat igyekezne egyĂźttmĂťkĂśdni a hatĂłsĂĄgokkal, ĂŠs mĂĄr 16 milliĂł dollĂĄrt kĂśltĂśtt Ăşj berendezĂŠsekre. „A Lukoil mindig is tĂĄmogatta a (bolgĂĄr) kormĂĄnynak az olajpiac ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgĂĄt cĂŠlzĂł igyekezetĂŠt. De sajnĂĄlatos mĂłdon az Ăşj mĂŠrĂľegysĂŠg felszerelĂŠsĂŠre vonatkozĂł hatĂĄridĂľ a kezdetektĂľl fogva irreĂĄlis volt” – tette hozzĂĄ a fĂľigazgatĂł.

A vĂĄllalat milliĂłkat fog veszĂ­teni a leĂĄllĂĄs miatt, de konkrĂŠt Ăśsszeget nem lehet tudni – mint ahogyan az ĂşjraindĂ­tĂĄs idĂľpontja is kĂŠrdĂŠs. A Neftochim 1999-es Ăźzembe helyezĂŠse Ăłta a Lukoil 2,3 milliĂĄrd dollĂĄrt szĂĄnt a fejlesztĂŠsĂŠre ĂŠs tĂśbb, mint 14,7 milliĂĄrd dollĂĄrnyi levet fizetett a bolgĂĄr ĂĄllamnak adĂłk ĂŠs mĂĄs kĂśtelezettsĂŠgek cĂ­mĂŠn.

Egyes vélemények szerint a bolgár kormány lépése a két ország közötti, utóbbi idõszakban megnövekedett feszültség újabb állomása. Július közepén az orosz Atomsztrojexport úgy nyilatkozott, hogy 58 millió euróra perelné a bolgár Belene atomerõmû üzemeltetõjét, mert az késlekedik az orosz cég által elvégzett munka kifizetésével. Bulgária ellenpert ígért. Szófia emellett nemrég úgy nyilatkozott, hogy nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy a Transz-Balkán olajvezetéken orosz nyersolaj közlekedjen a Fekete-tengeren keresztül, Burgaszon át Alexandrupoliszig, hogy onnan az Égei-tengeren folytathassa útját.