close
Szeptemberben nyújtják be a francia üzemeltetők biztonsági értékelésüket
Atom - Egyéb

Szeptemberben nyújtják be a francia üzemeltetők biztonsági értékelésüket

A francia nukleĂĄris lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek Ăźzemeltetői 2011. szeptember 15-ig nyĂşjtjĂĄk be a kiegĂŠszĂ­tő biztonsĂĄgi ĂŠrtĂŠkelĂŠsről szĂłlĂł jelentĂŠsĂźket, amelyre a fukushimai baleset utĂĄn kĂŠrte őket a francia nukleĂĄris hatĂłsĂĄg, az ASN (AutoritĂŠ de SuretĂŠ NuclĂŠaire). A jelentĂŠst a hatĂłsĂĄg ĂŠs hĂĄttĂŠrintĂŠzmĂŠnye, a SugĂĄrvĂŠdelmi ĂŠs NukleĂĄris BiztonsĂĄgi IntĂŠzet (IRSN) ĂŠrtĂŠkeli november vĂŠgĂŠig.

 Az ASN szerint a kiegĂŠszĂ­tő biztonsĂĄgi ĂŠrtĂŠkelĂŠs az első lĂŠpĂŠs a fukushimai tanulsĂĄgok feldolgozĂĄsĂĄban, amely jĂł nĂŠhĂĄny ĂŠvig el fog tartani. Ezt megelőzően az ASN mĂĄjusban kĂŠrte az Ăźzemeltetőket, hogy hatĂĄrozzĂĄk meg az ĂŠrtĂŠkelĂŠs mĂłdszereit, amelyet jĂşniusban be is nyĂşjtottak, ezt az ASN ĂĄltalĂĄban megfelelőnek talĂĄlta nĂŠhĂĄny kiegĂŠszĂ­tĂŠs mellett – Ă­rta a NucNet.

A kiegĂŠszĂ­tĂŠsek kĂśzĂśtt szerepelt a fĂśldrengĂŠs ĂŠs az ĂĄrvĂ­z elleni vĂŠdettsĂŠg vizsgĂĄlata. Az ASN hĂĄrom lĂŠtesĂ­tmĂŠny esetĂŠn kĂźlĂśn is kĂŠrte az ĂĄrvĂ­zvĂŠdelmi rendszer meghibĂĄsodĂĄs kĂśvetkezmĂŠnyeinek vizsgĂĄlatĂĄt: a Fessenheim ĂŠs a Tricastin atomerőműnek ĂŠs a Cadarache nukleĂĄris kutatĂłkĂśzpontnak kell ilyen elemzĂŠst kĂŠszĂ­tenie. Az ASN kĂśzĂślte azt is, hogy a kiegĂŠszĂ­tő biztonsĂĄgi ĂŠrtĂŠkelĂŠs Ăśsszhangban van az EU ĂĄltal meghatĂĄrozott stressz tesztek specifikĂĄciĂłjĂĄval.